– Beskedet kom från en dag till en annan. Vi hade inte fått någon förvarning om att det var just operationssjuksköterskorna som man skulle ta bort, säger Conny Wallon, verksamhetschef på kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset.
Operationsplaneringen som var gjord fram till sommaren spricker och patienter lär få vänta längre på operation. Vissa patienter kommer drabbas mer än andra, bland annat dem med cancer i matstrupe, magsäck, lever eller bukspottkörtel (se separat artikel).
Beskedet kommer samtidigt som US i Linköping blir ett av sex nationella sjukvårdscenter som blir specialiserade på viss kirurgi. På US handlar det bland annat om operationer av tumörer i matstrupe och magsäck . Till US remitteras dessutom mag-tarmcancerpatienter från sydöstra sjukvårdsregionen.
– Vi har kunskapen och bra resultat men vi sade redan innan ansökan skickades in att det kommer krävas en resursökning. Och det blev vi lovade.
I stället blir det alltså tvärtom. Och som situationen ser ut på kirurgiska kliniken skapar det ett kaos, enligt Colly Wallon.
– Jag har lagt in en beställning och fått klartecken på tolv operationsalar i veckan, jag har ett schema på det och sedan går man in och ändrar det utan förvarning och då blir det kaos.
Situationen är redan ansträngd på kirurgiska kliniken. Tio vårdplatser är stängda och det skulle behövas mellan tio och 15 sjuksköterskor för att öppna dessa igen. Och frågan är hur många operationssalar det kommer finnas framöver.
– Jag har larmat om det så gott det går och lyft det uppåt i organisationen men inte fått så mycket gehör för det.
Det besked som ledningen inom Sinnescentrum nu har lämnat till Conny Wallon att man återigen ska få hyra in operationssjuksköterskor. Frågan är vilken effekt det ger i ett läge där operationsplaneringen har satts i gungning.
Vad händer med alla patienter nu?
– Det beror på hur snabbt vi får tillbaka den här fulla kapaciteten på operation nu. Men det är alltid en ledtid på att få tillbaka syrrorna och där tappar vi ett par veckor där våra operationer går ner i antal.
Vilka patienter kommer gå först, enligt dina kirurgkollegor kommer vissa mag-tarmcancerpatienter att få ovärdiga väntetider?
– Det här med hyrstoppet är inte bara oss det drabbar, det är generellt, ortopedi, neurokirurgi, det gällde alla patienter som behöver bli opererade.
Men det verkar vara en patientgrupp som behöver operation väldigt snart?
– Ja, vi har nationella kriterier på det här i hela Sverige och då är det operation mellan 14 och 21 dagar beroende på cancersort.
Eva-Lena Zetterlund, produktionschef på Sinnescentrum som anvsvarar för att förse kirurgteamen med såväl operationssalar och personal, berättar att det inte är något nytt att hyrsjuksköterskor skulle bort från 1 januari.
–Det beslutet togs 2015 i regionen och sker i steg och innevarande år handlar bland annat om specialistsjuksköterskor och då handlar det både om operationssjuksköterskor och anestesisjuksköterskor.
Före årsskiftet var planen att hyra in 10 specialistsjuksköterskor, men i januari köptes fyra tjänster in. Enligt Eva-Lena Zetterlund har beslutet nu ändrats till sex tjänster efter att ha gjort kapacitetsberäkningar.
Var det ett rimligt beslut från början?
– Ja, då i stunden var det rimligt. Sedan rör det sig hela tiden med patienter och personal och nu behöver vi växla upp igen.
Det här tycks ha sinkat operationsplaneringen?
– Ingen operation ställs ju in, utan lägger de efter varandra.
Har det här påverkat patienterna?
– Ja, några operationer har ställts på vänt.
Vilken typ av operationer handlar det om?
– Det är blandat. Det kan jag inte säga just nu
Vad kan du säga till oroliga patienter?
– Tillsammans kommer vi kunna lösa det här. Genom bättre kommunikation mellan våra centrum kommer vi kunna planera så att det blir så bra som möjligt för patienterna.