Operationen kan ge tolv år extra

En operation kan betyda tolv extra år att leva för den som varit extremt överviktig. Det är mest kvinnor som väljer operation. Många män struntar i de där extra kilona.

Foto: Håkan Sjöström

ÖSTERGÖTLAND2015-01-07 08:00

Det blir väldigt mycket siffror när man pratar om övervikt och fetma, vad det kostar samhället och vad samhället betalar för att operera de som kan opereras och vad samma samhälle tjänar på detta.

Samtidigt handlar varje enskild siffra om människor och deras liv. Den som är överviktig betraktas ofta som dummare än andra. Den riskerar att mobbas i skolan och få sämre resultat där, den har svårare att hitta en partner, svårare att få jobb och rentav svårare att få banklån.

Fler kvinnor

Därför är det inte konstigt att den som i åratal har plågat sig själv med hopplösa och misslyckade bantningsförsök, med enda resultat att kilona blir fler och fler, drömmer om en operation. Åtminstone om man är kvinna. Det är fler kvinnor som vill bli opererade.

– Men gubbarna är lika feta, säger Hans Krook som är överläkare och verksamhetschef på centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård på Vrinnevisjukhuset i Norrköping där de flesta gastric bypass-operationerna görs i Östergötland.

– Män tycks dock inte lika besvärade av fetman. De har ”pondus” och det betraktas som naturligt i samhället. Dock drabbas de av samma sjukdomar.

Får lättare infarkt

Feta människor får lättare hjärtinfarkt, högt blodtryck och diabetes, till exempel. Det är bara diagnostiserat sjukligt feta personer, med ett BMI över 35, som kommer ifråga för en operation, och här finns det hälsovinster att göra. Därför räknar man med att fetmakirurgin sparar pengar åt samhället, en investering på lång sikt.

– Om man opererar personer med BMI över 40 innan de har blivit sjuka så förlänger man deras medellivslängd med tolv år, säger Hans Krook. Dessutom förblir de friska längre. Det sparar mycket skattepengar.

Det finns fem-sex olika metoder för fetmaoperationer.

– Det betyder att de kan skräddarsys efter patientens förutsättningar, säger Mikael Wirén, professor och överläkare på Vrinneisjukhuset och forskare på Hälsouniversitetet.

Den metod som ökar snabbast numera är "gastric sleeve", berättar han. Då delas magsäcken som därmed förminskas, men passagen förändras inte. Sleeve har dock inte lika bra och säkra långtidsresultat när det gäller bestående viktminskning och hälsovinster som gastric bypass.

Fler över gränsen

Allt fler hamnar över 25 i BMI, gränsen för övervikt, och över 30, som är gränsen för fetma.

– Det stora problemet är ungdomsfetman, säger Hans Krook. Den påverkar individens hela liv.

Bantningsmetoderna är många, liksom teorierna om vad övervikt beror på. Egentligen är det enkelt: fetma beror på för stort energiintag i förhållande till energiförbrukningen. Människor lever ett helt annat liv i dag än tidigare, stillasittande och med helt andra matvanor.

– Och så säger de att fetma är ärftligt, suckar Hans Krook, eftersom ett överviktigt barn har ofta både överviktiga föräldrar och syskon. Men det är sällan sant. Tittar man på familjens jyckar så är de också feta.

Gör hälften

Kritiker mot fetmakirurgi hävdar ofta att operation inte hjälper, eftersom övervikten ”sitter i hjärnan” och beror på fel inställning till mat.

– Det håller jag inte med om, säger Hans Krook. I stället handlar det om att hitta ”rätt” patienter. Vi brukar säga att vi gör hälften, patienten måste göra resten. Operationen är en hjälp till en radikal livsstilsförändring, när inget annat fungerar.

Överviktsoperationer innebär sällan allvarliga komplikationer.

– All annan bukkirurig är mer riskfylld, säger Mikael Wirén.

Det är viktigt att patienten följer alla föreskrifter, både i anslutning till operationen och efteråt. Tilläggsmedicinering med kosttillskott och vitaminer är nödvändigt.

– För den som väljer att leva på kanelbullar och cocacola efter operationen halveras resultatet, säger Hans Krook. För andra förändras livet.

Fetmaoperationer i Sverige

2013 opererades 7 700 svenskar mot fetma.

I Östergötland opererades 97,5 invånare per 100 000 invånare, det är en bra bit över genomsnittet.

Omkring 450 östgötar opererades förra året, varav 120 utanför länet.

Allt fler opereras med titthål. 2007 var det 70,1 procent, 2013 var det 97,9 procent.

En normal operation kostar omkring 70 000 kronor.

Källa: Scandinavian Obesity Surgery Registry; Hans Krook.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om