Omställningsstöd krävs tillbaka – Östergötland i topp

Skatteverket kräver tillbaka 32 miljoner kronor av de 5,8 miljarder kronor som betalats ut i Sverige i form av omställningsstöd. Östergötland toppar listan med mest återkrav.

Byggbranschen är den sektor som procentuellt sett fått mest återkrav av pengar som betalats ut i form av omställningsstöd. Bygget på bilden har ingen koppling till texten i artikeln.

Byggbranschen är den sektor som procentuellt sett fått mest återkrav av pengar som betalats ut i form av omställningsstöd. Bygget på bilden har ingen koppling till texten i artikeln.

Foto: Mostphotos

Östergötland2021-02-23 16:30

Skatteverket har hittills betalat ut 5,8 miljarder kronor till sammanlagt 27 000 företag, pengar som ska hjälpa dem att klara de fasta kostnaderna under den pågående pandemin.

Stödet söks via en e-tjänst, som automatiskt kontrollerar att ansökningen är korrekt ifylld och som också stämmer av uppgifterna mot företagens tidigare deklarationer. 

– Tack vare förkontrollen hittar vi de flesta felen direkt, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket. Pengarna betalas då aldrig ut. Om det behövs gör vi sedan en manuell efterkontroll av företag som fått stöd, där vi ser tecken på fel som förkontrollen missat. 

Nya siffror visar att Skatteverket också stoppat 546 miljoner kronor av omställningsstödet innan pengarna betalades ut.

Under 2020 uppgick stödet till företagen i Östergötland till 105 miljoner kronor av vilka nu Skatteverket kräver tillbaka drygt 1,5 miljoner kronor.

För de tre största kommunerna i länet handlar det om för Linköpings del ett återkrav på 544 000 kronor av de närmare 36 miljoner som betalats ut. Norrköping krävs på 675 000 kronor av drygt 23 miljoner och Motala 97 000 kronor av 7,2 miljoner.

Den bransch som procentuellt sett fått mest återkrav är byggsektorn, uppger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket. 

– För riket som helhet handlar det om ett återkrav på drygt två procent av de pengar man fått. Vi har inte brutit ned siffrorna på regionnivå ännu, men vi har sett att det finns ett mönster i det här som visar att avvikelserna länsvis inte är särskilt stora.

Det finns, enligt Conny Svensson, flera förklaringar till varför just byggbranschen toppar listan.

– Tittar man på utbetalda belopp ser vi att det finns enskilda bolag som erhållit ganska stora summor. Vi vet också att det är en del av arbetsmarknaden där det förekommer en hel del fusk. De signaler vi får från seriösa företag är att man exempelvis har svårt att konkurrera med oseriösa aktörer på marknaden.

– Vi har också kunnat konstatera att företag, utan uppsåt, skickat in felaktiga siffror i ansökningarna om stödpengar, medan andra gjort det för att tillskansa sig summor som de inte haft rätt till. 

Hotell- och restaurangnäringen har fått mest pengar, 33,5 procent av det totala omställningsstödet. Återbetalningskravet på branschen tillhör samtidigt de lägsta med 0,36 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!