Linköpings kommun rapporterade den 12 augusti att tre brukare på ett äldreboende hade smittats med covid-19. Det var de första fallen efter att helt ha varit utan smitta i tre månader. Fyra dagar senare hade ytterligare en brukare smittats.
– Vi vet inte hur smittan har kommit in utan det pågår smittspårning just nu, säger Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör i Linköpings kommun.
I en tidigare intervju har regionens smittskyddsläkare Jens Raffelsberger sagt att samtliga vårdtagare på det aktuella boendet var vaccinerade och att det med största sannolikhet är ovaccinerade personer som är smittkälla. Enligt smittskyddsläkaren rör det sig om två separata klustersmittor.
Men Linda Ljungqvist vill inte uttala sig om huruvida de boende som smittats på nytt var fullvaccinerade.
– Jag kommenterar inte enskilda fall. Men under hela det här året när vi har börjat vaccinera så har vi haft individer som är fullvaccinerade som har blivit smittade.
Kan smittan ha kommit in via personalen?
– Det finns många sätt det kan komma in precis som det gjorde under förra året och tidigare i år.
Om det är personalen som har smittat de boende, finns det risk att smittan sprids vidare till andra boenden?
– Det man gör när man får in smitta är att konstatera den väldigt noga, och att personalen inte går vidare. Och att det bara är viss personal som jobbar med de smittade. Det är välkända rutiner som vi har jobbat in.
Är det här utbrottet något som oroar dig?
– Vi har egentligen hela tiden vetat att man kan bli smittad när man har vaccinerat sig, men att vaccinationen lindrar symptomen och att man inte blir lika allvarligt sjuk.
Kommunens boenden har inte haft smitta på tre månader, hur ser du på utvecklingen?
– Om vi backar tillbaka de här ett och ett halvt åren som vi har varit i pandemin så har äldreboenden följt samhällsutvecklingen ganska tydligt. När smittspridningen ökar i samhället kommer den även in på våra boenden. Nu har vi haft tre månader utan smitta och vi har haft en låg smitta i samhället. Och nu börjar det bli fler som smittas och då kommer det in tyvärr.
Linda Ljungqvist kan inte säga något om hur sjuka de nu smittade personerna är utan uppger att det generellt är väldigt sköra personer som bor i kommunens särskilda boenden.
Att smittan återigen har kommit in på ett av kommunens äldreboenden är av stort intresse, både regionalt och nationellt, enligt Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.
– Nu gäller det att samla in liknande fakta, är det här ett vanligt förekommande scenario, säger hon till P4 Östergötland. Då måste vi börja fundera på en tredje spruta ganska snabbt inom äldreomsorgen eller andra åtgärder. Och då blir de nationella beslut som grundar sig på förhållanden i hela landet.
Hon bekräftar att det rör sig om ett klusterutbrott, det vill säga flera fall inom samma grupp som smittas.
– Det är äldre som är vaccinerade tidigt och här börjar vi fundera på hur lång effektiv tid har vaccinet när man har fått två doser. Jämfört med andra vacciner, som influensa, så är det ungefär tio månader, medan det för mässlingen är livslångt. Men här vi ju inte, vi har ingen erfarenhet av covid-19-vaccin på lång sikt. Det här är något vi inte tycker om men vi följer det noga och det här kan också påverka framtida beslut, säger hon till P4 Östergötland.