De flesta känner till honungsbin, men det är svenska vildbin som står för den största andelen av pollineringen. De samlar pollen till sina larver och för därför med sig riklig mängd pollen från blommorna på sina pälsbeklädda kroppar. Men av de drygt 300 arterna som finns i Sverige är en tredjedel rödlistade.
Östergötland är ett av de artrikaste länen i landet och Länsstyrelsen jobbar aktivt sedan flera år med att hjälpa vildbin att överleva. Drygt 200 arter finns i länet, av dem berörs tio arter av särskilda åtgärdsprogram. Människans framfart på ängsmarker har fått stor påverkan på insekter, inte bara bin utan även humlor, fjärilar, blomflugor och steklar.
Det är framför allt solitärbin som Länsstyrelsen jobbar med. De lever ett och ett, ibland i små kolonier men inte i stora samhällen.
Tommy Karlsson, biolog på Länsstyrelsen, märker att intresset ökar för att hjälpa till. När de inventerat marker där de hotade biarterna finns kontaktar de markägare och lantbrukare för att fråga om de kan avvara lite mark för insekter.
– De flesta är positiva och förstår värdet av att hjälpa bin och det har också fungerat i de flesta fallen.
Länsstyrelsen kan ge ekonomiskt stöd, bland annat via landsbygdsprogrammet och med vissa EU-medel. I Östergötland pågår flera projekt som stöttats ekonomiskt, bland annat ett i Finspång. Genom att plantera ut ängsvädd i en kraftledningsgata har man kunnat se att både guldsandbi och silvergökbi byggt bon i närheten. Det är bin som är specialiserade på en viss växt och som liksom många andra arter bygger sina bon i sandmark och hålor.
– Vi har haft fokus på att hjälpa de hotade arterna och genom det hjälper vi även andra arter att hitta föda och boplatser.
Det är till stor hjälp när markägare kan hugga ner träd som skuggar, röja bort sly, schakta fram sandmark eller bränna av gräs samt låta kanter i åkrar vara kvar. Även privatpersoner kan hjälpa till.
– Om alla gör något litet kan det få stor effekt. Man kan gynna insekterna med mycket blommor som de gillar, inte klippa gräset så mycket överallt så den vilda naturen kan komma upp lite. Man kan även sätta ut insektsholkar som många gör. Har man lite sandig mark kan man försöka få fram den och ha en yta lite sandig där de kan bygga sina bon.
Länsstyrelsen jobbar också med att driva upp ängsväxter av lokal härkomst som sätts ut för att gynna hotade arter av bin.