Olyckshösten i länet: "En extrem ökning"

"En extrem ökning", säger polisen om de rekordmånga viltolyckorna i länet. Men varför sker det här just nu – och hur ska man agera om man drabbas?

Jätteökning. Viltolyckorna har legat på rekordnivåer under hösten och början av vintern.

Jätteökning. Viltolyckorna har legat på rekordnivåer under hösten och början av vintern.

Foto: Peter Jigerström

Östergötland2016-12-03 08:00

I höst har vi under många morgnar och kvällar kunnat rapportera om långa rader av viltolyckor när mörkret sänkt sig över länet. Men när vi nu gått in i december visar trenden ännu inga tecken på att avta.

– Vår känsla från ledningscentralen är att det ligger på rekordartade nivåer, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik, som jobbar mitt i smeten på polisens central i Linköping och ser alla inkommande ärenden och larm passera varje dag.

– Bara häromdan hade vid 8–10 viltolyckor som pågående ärenden – samtidigt!

En som har koll på utvecklingen är Per-Anders Eriksson, polisens länsansvarige för viltolyckor, och när han tar fram färsk statistik åt oss blir trenden väldigt tydlig.

– Det är en extrem ökning. Det är nästan så man inte tror att det är sant, säger han och visar siffrorna svart på vitt.

I november inträffade 646 viltolyckor i Östergötland, mot 408 samma månad i fjol. Det är en ökning på hela 58 procent. Och i grannlänet Jönköping – som ingår i samma polisregion som Östergötland – blir samma ökning inte mindre än 145 procent.

– Den här hösten har varit utöver det vanliga. Både ledningscentralen och våra eftersöksjägare går på knäna, säger Per-Anders Eriksson.

Varför ser vi då den här utvecklingen? Vi får börja med grundförutsättningarna.

Många av olyckorna kan enkelt förklaras med att det är höst, menar Per-Anders Eriksson. Till exempel inträffar de flesta olyckorna i höstmörket i samband med gryning eller skymning. Vid de tiderna söker djuren efter föda, samtidigt som de flesta av oss är på väg till eller från jobb eller skola. Under hösten har vi även jaktsäsong och brunstperiod vilket leder till att djuren rör på sig mer – och då kommer upp på vägarna.

En annan förklaring är lyckade kampanjer där bilister under många år har uppmanats att alltid anmäla de viltolyckor som inträffar. Det ger utslag i statistiken och visar på fler olyckor, även om vissa av dessa kommer från ett tidigare mörkertal.

Men av alla förklaringar pekar Per-Anders Eriksson på en före alla de andra.

– Vi håller för hög hastighet på vägarna. Bilisterna har inte helt förstått riskerna och att farten ger längre broms- och reaktionssträckor, säger han.

Men om vi bortser från de allmänna förklaringarna – varför ser vi den här ökningen just i höst?

– Det är en bra fråga och det kan jag faktiskt inte svara helt säkert på, säger Per-Anders Eriksson.

Men han nämner en aspekt som kan förklara höstens anmärkningsvärda olycksstatistik:

– Vi har fått ett ökat antal vilt. Vildsvinen hålls tillbaka av en allert jägarkår, men rådjur och dovhjort ser vi en kraftig ökning av, säger Per-Anders Eriksson och visar på statistik att just de två arterna stod för drygt 80 procent av viltolyckorna i länet under november.

Men oavsett vad förklaringen är så får vi räkna med att viltolyckorna kommer att fortsätta inträffa. Och då är det bra att veta hur man ska agera om man själv blir drabbad.

I faktarutan härintill har du några tumregler och länkar, men när vi ber Per-Anders Eriksson koka ner detta till några snabba punkter, svarar han så här:

– Kör åt sidan, slå på varningsblinkers och sätt ut varningstriangel. Sen märker du noggrant ut platsen där djuret ligger eller där det försvann. Och så ringer du polisen på 112.

Så här gör du när olyckan är framme

På sin hemsida tipsar Nationella Viltolycksrådet om några tumregler som är bra att ha om olyckan är framme:

Sätt ut en varningstriangel. På sätt kan du varna andra bilister och undvika att fler olyckor inträffar.

Markera platsen. Detta för att en eftersöksjägare ska kunna se vilken väg det skadade djuret har tagit. Särskilda remsor kan hämtas till exempel hos polisen eller skrivas ut från Nationella Viltolycksrådets hemsida (extern länk). Om du inte har en markeringsremsa kan du använda något annat för att märka upp platsen.

Ta reda på var du befinner dig. Det kan ibland vara svårt att veta exakt när man står på en mörk landsväg. En hjälp kan vara att skaffa Nationella Viltolycksrådets app "Viltolycka" (finns att ladda ner till både Android- och Iphone-telefoner), som bland annat hjälper dig att ta fram koordinaterna till olyckplatsen.

Anmäl olyckan till polisen på 112. Berätta vad som har hänt och var du befinner dig. Och gör det så snabbt som möjligt. Att vänta för längre, till exempel till nästa dag, är ett brott.

Mer information finns på Nationella Viltolycksrådets hemsida (extern länk).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om