Olika regler om hyrläkare väcker oro

De privata vårdcentralerna får fortsätta ta in hyrläkare nästa år. Risken är att vården blir ojämlik i Östergötland, enligt primärvårdscheferna, framför allt i den östra länsdelen där primärvården är extra utsatt för konkurrens.

Hyrläkare. Från 1 januari är det stopp för hyrläkare inom regionens primärvård men de privata har inte samma restriktioner.

Hyrläkare. Från 1 januari är det stopp för hyrläkare inom regionens primärvård men de privata har inte samma restriktioner.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Östergötland2016-12-28 07:30

Inför att hyrläkarstoppet införs 1 januari har orosmolnen hopat sig över hur det ska påverka vårdcentraler som redan har det kämpigt. Den östra länsdelen har i flera år haft det extra svårt att rekrytera läkare inom primärvården. Samtidigt råder en stor konkurrens mellan regionens åtta egna vårdcentraler och de sex privatägda. Sedan september har fem av dem en gemensam ägare, Helsa Vårdutveckling AB.

"Turbulent år"

Även de privatägda vårdcentralerna i östra länsdelen har stora bemanningsproblem. Extra tufft har det varit för Helsa Vårdcentral Spiran i centrala Norrköping (tidigare Medicinskt Centrum) som periodvis haft problem med både vårdgarantin och bemanningen sedan starten 2010. I perioder där patienttrycket har varit extra starkt har personalavhoppen varit många genom åren. Bara i år har 16 medarbetare valt att säga upp sig, varav två läkare.

– Det har varit ett turbulent år, säger Lotta Selevik, verksamhetschef på Helsa Vårdcentral Spiran.

– Det har det varit hela tiden här, från och till. Missnöjet beror framför allt på att sjuksköterskorna får sitta så mycket i telefon. Vi har haft problem med vår tillgänglighet och då måste vi vidta åtgärder. En av dem är att fler sjuksköterskor måste sitta mer i telefon och många önskar träffa patienter i högre utsträckning.

Hålla vårdgarantin

I skrivande stund har Spiran 19 400 listade patienter och under en period i våras kunde endast 50 procent av patienterna som ringde få kontakt med vårdcentralen, målet är 95 procent. Hyrpersonal har varit ett måste för att hålla vårdgarantin. Främst är det sjuksköterskor som varit inhyrda den senaste tiden.

– Vi vill helst inte ha hyr, men vi måste för att leva upp till tillgänglighetskraven. Det pågår ständigt en rekrytering och det pågår även på läkarsidan, men det är betydligt svårare att hitta allmänspecialister.

I dagsläget har Helsa Vårdcentral Spiran tre heltidslinjer vardera som bemannas med hyrsjuksköterskor respektive hyrläkare.

För att ytterligare förbättra tillgängligheten och samtidigt låta sjuksköterskor möta fler patienter har vårdcentralen infört en lokal, digital lättakut. Patienter med vissa åkommor får då i första hand träffa sjuksköterskor som eventuellt skickar patienter vidare till läkare.

De senaste veckorna har telefontillgängligheten varit 99 procent, enligt Lotta Selevik.

"Inte aktuellt"

Hur tänker du kring hyrläkarstoppet, kan det påverka er verksamhet?

– Vi skulle också gärna vilja gå med i det här, vilket vi inte gör. Men om det ska få konsekvenser så vore det bra om alla nedanför Dalälven inte tog in hyrläkare för då skulle man tvinga ut hyrläkarna och få fler till fast anställningar. Vår regionchef Carina Möller har lyft frågan till regionen och frågat om man kan släppa något på tillgänglighetskraven och något sådant har inte varit aktuellt då.

Kan hyrläkarstoppet innebära en fördel för er?

– Nej, jag skulle inte vilja vinkla det så. Vi har de hyrläkarna vi har och de har vi ändå. Kanske leder hyrläkarstoppet till att fler hyrläkare vill jobba hos oss, men vi har inte det behovet. Vårt absoluta mål är att vi ska ha en fast läkarbemanning och vi söker ständigt efter nya medarbetare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om