Region Östergötland uppgav vid lunchtid på onsdagen att det fanns totalt 849 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland. På tisdagen var motsvarande antal 772 personer.
118 patienter vårdades på onsdagen isolerade på sjukhus, vilket kan jämföras med de 123 personer som på tisdagen vårdades på sjukhus. Antalet personer som vårdades i intensivvård i länet minskade från 27 på tisdagen till 23 på onsdagen.
Region Östergötland har tidigare räknat med att kulmen på smittspridningen i länet skulle nås i slutet av april eller början på maj.
– Vi har en flackare kurva än tidigare, då vi hade en ganska brant kurva. Men det är svårt att säga om det kommer att hålla i sig eller i vilken grad vi kommer att se en fortsatt ökning, säger Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen och fortsätter:
– Det är för tidigt att säga att den långsamma ökningen av smittade som behöver vård kommer hålla i sig. Men för varje dag som vi ser den här utvecklingen är vi glada ur ett uthållighetsperspektiv.
Kan länet börja närma sig kulmen?
– Jag vill inte vara så optimistisk i det här läget. Det handlar om hur smittan sprids i samhället och hur duktiga vi medborgare är på att ta till oss av de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och Region Östergötland går ut med. Stannar vi hemma vid symtom, besöker vi inte våra äldre och sköra, och håller vi oss ifrån folksamlingar så är det positivt.
Enligt de senaste uppgifterna från regionen har 23 personer i länet som haft covid-19 avlidit i länet. Folkhälsomyndigheten uppgav dock på onsdagen att 27 smittade personer i länet dött. Rickard Lundin kunde på onsdagen inte förklara vad skillnaden beror på.
– Jag vet att en kollega sitter och tittar på det där just nu. Den siffra som vi har fått fram är 23. Vi kan aldrig riktigt säga att det är covid-19 som är dödsorsaken. Många tror att det är covid-19 som krävt de här dödsfallen, men det kan vara en annan sjukdom som finns med i grunden.
Rickard Lundin säger att många östgötar i rådande situation drar sig för att kontakta vården för andra sjukdomar. Han uppmanar dock alla att vända sig till vården som vanligt.
– Vi får signaler om att östgötar är rädda för att söka vård. Men är det till exempel så att man har ont i bröstet ska man inte tveka att söka sjukvård och låta oss göra en bedömning.