Okunskap ökar matsvinnet

Var femte person är inte säker på vad som skiljer bäst före-dag från sista förbrukningsdag. "En del är hysteriska så fort det närmar sig utgångsdatum", tycker Dick Palm.

Anita Johansson och Wolfgang Gosch försöker undvika matsvinn.

Wolfgang: "Anita är duktig på att laga till rester."

Anita Johansson och Wolfgang Gosch försöker undvika matsvinn. Wolfgang: "Anita är duktig på att laga till rester."

Foto: Jennifer Mayer

Östergötland2019-07-11 06:00

En färsk SIFO-undersökning visar att 18 procent av befolkningen inte är säkra på vad som skiljer bäst före-dag från sista förbrukningsdag. Bakom undersökningen står nätbutiken Matsmart, som säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser. Frågan som ställdes till 1 000 svenskar var: "Vet du vad skillnaden är mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag?". Av de tillfrågade svarade 12 procent "nej" och sex procent svarade "tveksam/vet ej".

Samma fråga ställdes 2017, då var andelen som var osäkra på skillnaden 33 procent. Även om det är positiv utveckling, tycker Matsmarts vd, Karl Andersson, att det kan göras mer.

– Vi är inte nöjda förrän alla svenskar vet att det går utmärkt att äta mat även om bäst före-dagen är nära eller har passerat, säger han i ett pressmeddelande.

Om siffrorna stämmer in även i Östergötland innebär det att så många som 83 000 östgötar slänger ätbar mat, enbart på grund av okunskap.

Motalaborna Anita Johansson och Wolfgang Gosch försöker däremot minska matsvinnet.

– Jag använder resterna och lagar till. Vi slänger ingen mat i onödan, säger Anita Johansson.

– Det är bara att smaka och lukta, förklarar Wolfgang Gosch.

Ett bäst före-datum talar om hur länge varan förväntas behålla sin kvalitet, men varan är ofta ätbar längre. Sista förbrukningsdag däremot handlar om hur länge produkten är säker att äta.

– En del är hysteriska så fort det närmar sig utgångsdatum, säger kunden Dick Palm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!