Ökningen av antalet döda: Regionen skrev upp dödstalen

Sedan utbrottet började har 294 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet.
Sedan utbrottet började har 294 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet.

Region Östergötland meddelade på fredagen att ytterligare fem personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Antalet smittade som behöver sjukhusvård har dock slutat att öka.

Östergötland 27 november 2020 13:12

På torsdagen uppgav regionen att 289 personer med covid-19 har avlidit i länet sedan utbrottet började. På fredagen skrev regionen upp dödstalet till 294 – en ökning med fem personer.  

Antalet smittade som är i behov av sjukvård har sedan en dryg vecka tillbaka stabiliserat sig på en hög nivå. På fredagen vårdades 101 covid-19-patienter på sjukhus i länet, varav 13 inom intensivvården. 

Har smittspridningen kulminerat i länet?

– Man vågar aldrig lova någonting. Men vi ligger kvar på en platå fortfarande när det gäller antalet inlagda covid-19-patienter, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

Folkhälsomyndigheten tror i sin senaste prognos att smittspridningen i landet kommer att kulminera i mitten av december. Det finns dock tecken som tyder på att kulmen nås tidigare i Östergötland.

– Vi fick en smittspridning tidigt och nu ligger vi på en platå. Det finns andra län som nu har en uppåtstigande kurva, säger Britt Åkerlind. 

På Universitetssjukhuset vårdades på fredagen 55 smittade på vårdavdelning och åtta på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 27 smittade på vårdavdelning och fem på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades sex smittade patienter. 

På torsdagen uppgav regionen att 9 045 personer hittills testat positivt för covid-19 i Östergötland. På fredagen hade den siffran stigit till 9 140 – en ökning med 95 personer på ett dygn. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa