Oklart om it-kaoset var en patientfara

IT-haveriet inom sjukvården i Östergötland skapade kaos och utsatte patienter för stor fara, enligt sjukvårdspersonal. Men det är oklart om det blir någon anmälan enligt Lex Maria.

Oklart. Regionen har fortfarande inte bestämt sig för om de ska lex Maria-anmäla it-haveriet.

Oklart. Regionen har fortfarande inte bestämt sig för om de ska lex Maria-anmäla it-haveriet.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2017-11-20 10:31

Ingen kan väl ha undgått rapporteringen om den kaotiska situationen i veckan när hälso- och sjukvårdens datoriserade journalsystem havererade efter en uppdatering förra helgen. Patienter uppmanades att inte uppsöka vårdcentraler i onödan och sjukvårdspersonal fick ta fram papper och penna för att få läkemedel utskrivna, boka besök och skriva journal.

Både Vårdförbundet och sjukvårdspersonal har vittnat om en kaotisk situation och att patientsäkerheten har varit i fara då journalsystemet inte kunnat öppnas.

Enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska vårdgivare utreda händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada. Men än så länge är det oklart om it-haveriet resulterar i en anmälan till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg. Enligt Thomas Myhr, talesperson för regionen, överläkare och objektägare till patientjournalen, har ingen patient drabbats.

– Jag har inga rapporter om att enskilda patienter skulle ha drabbats på något sätt än förstås av förseningar och att saker tar längre tid.

Är det bara tur?

– Nej, det beror på att det finns reservrutiner. Ute i verksamheten finns skrivna och uppgjorda rutiner för hur man ska förfara om ett system inte är tillgängligt. Plus den insats som all personal i verksamheten bidragit med för att förhindra att det uppstår fara för patienterna.

Kommer ni att göra någon lex Maria efter det här?

– Jag är inte insatt i vid vilka förutsättningar man gör det men jag tror att det är i första hand om en enskild patient blivit drabbad på något sätt. Det är något som verksamhetschef eller chefläkare får ta ställning till i så fall.

Martin Magnusson, vårddirektör inom Region Östergötland berättar att man nu tar nästa steg för att titta på vad som låg bakom it-haveriet. Först därefter vet de hur de ska gå vidare.

– Vi kommer göra en omfattande utredning båda avseende IT delen och olika konsekvenser för verksamheten inklusive patientsäkerheten. Därefter ställningstagande till IVO anmälan.

På torsdagen meddelade Region Östergötland att journalsystemet fungerade normalt igen. För personalen väntar mycket jobb med att föra in alla uppgifter som skrivits in manuellt. Dessutom ska de göra det i den uppdaterade versionen av journalsystemet Cosmic som skiljer sig avsevärt från föregångaren.

– Störst förändring och nyheter i är i den del som gäller hanteringen av läkemedel, säger Thomas Myhr. Så det är klart att det kommer finnas en ovana under en period.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!