Ökar chanserna att rädda liv

Dygnet runt, året runt. När larmet tjuter har de 90 sekunder – sedan ska hjälpen vara på väg.

Foto: Matz Glimhed/NT

Östergötland2015-07-16 11:46

Brandförsvarets nya dykbuss ska ge styrkan bästa förutsättningar för ett sök- och räddningsjobb med lyckligt slut.

– Bussen är byggd på beställning efter våra behov. Om det händer något har vi en bättre arbetsmiljö, säger styrkeledare Per Carnstam.

Dykbussen är helt utformad för vattendyk. Sonar finns för att kunna titta under vattnet. Ett bättre larm- och belysningssystem än föregångaren. Fyrhjulsdrift, automat.

– Vi kan köra på strandkanten utan att fastna som vi gjorde förut. Vi har plats för all utrustning, det är mycket som behövs, säger Per Carnstam.

Bussen rymmer sex personer. En förare och en dykledare. Två dykare och två dykskötare. Längs taket går luftslangar som garanterar att dykarna i vattnet får luft oavsett vad som händer.

Bara kväveöverskottets påverkan på kroppen begränsar dykarna i vattnet.

– Så länge vi orkar kör vi. Är det kallt i vattnet kan vi vara i upp till 90 minuter.

Dykbussen finns på räddningstjänstens centrumstation i Norrköping. De har ryckt ut på fyra–fem drunkningslarm hittills i år. Det brukar bli ungefär tio stycken totalt om året.

Och väldigt mycket träning mellan larmen.

– Vi är ute och övar på platserna så vi känner till vattnen och vet vilka risker som finns. Det är viktigt med lokalkännedom där vi dyker, säger Per Carnstam.

Utbildningen i vattendyk är åtta veckor lång, plus en introduktionsvecka. Dykledaren får plussa på ytterligare en utbildningsvecka.

– Lagstadgat ska vi dyka minst tio gånger om året, men vi gör mer än så. Dykningen sitter i ryggraden, vi är så drillade. Där ska det inte fallera.

När räddningstjänsten rycker ut är så klart varje sekund dyrbar.

– Genom åren har vi räddat två personer som legat under vattnet 15–20 minuter. Det är sådana historier som gör det värt att kämpa, säger brandmannen Martin Persson.

– Vi kan ha en lättsam stämning och skoja mellan larmen men så fort det plingar till handlar det om liv eller död. Då går pulsen upp på alla. Då gäller det att spara tid.

Dräkt och viktbälte på utanför bussen. Stålflaskor med komprimerad luft och helmask med radio i sätet.

– Under framkörning söker dykledaren uppgifter och ser till att ha rätt förutsättningar när man kommer fram. Det kan handla om vilka risker som finns på platsen. Dykarna har bara fokus på utrustningen, säger Per Carnstam som skickar en sista hälsning.

– Tänk på att barnen kommer först om ni är ute på vattnet – inte mobilen. Vi har också en flytvästdepå här och hyr ut flytvästar för tio kronor dygnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om