– Det är klassiskt att magsjukan ökar under sommaren. Det är därför vi har det som kallas rötmånad, säger Magnus Roberg, hygienläkare vid Region Östergötland.
Men även om magsjuka under sommarens varmaste månader inte är ovanligt så har fallen ökat. Mellan januari och april 2017 drabbades 186 östgötar av campylobacter, och under sommaren brukar det bli ännu fler.
– Campylobacter är den vanligaste tarmsjukdomen vi har. Höstens ökning av bakterien har kvarstått och generellt sett är risken för magsjuka större på sommaren.
Värmen under sommaren får bakterier i maten att växa. Men det är inte bara värmen som är boven utan även sommarvanorna, som att äta mer utomhus och ha mat ståendes framme. Att hantera maten rätt är viktigt för att undvika att insjukna.
– Skölj mat som inte hettas upp, låt inte mat stå framme utan ställ den i kylskåpet, tvätta händerna och använd rena redskap, säger Magnus Roberg.
Campylobacter sprids bland annat via kyckling. Det gäller att hetta upp kycklingen och skilja redskapen vid matlagning, så att inte grönsaker som skurits på samma skärbräda som kyckling får bakterierna på sig exempelvis.
– Bakterier dör vid upphettning över 70 grader och reduceras vid nedfrysning, så det är störst problem med färsk kyckling.
Spridningen av campylobacter sker främst i hemmet och är mindre vanligt på restauranger.
– All mat innehåller bakterier. Men flera myndigheter, smittskyddsläkare och lokala miljökontor jobbar med frågan för att få ner risken, säger Magnus Roberg.