Riskerna för ett utbrott i Sverige har ökat och Jordbruksverket har därför beslutat att delar av Sverige, däribland Östergötland, ska vara ett så kallat högriskområde för att på så sätt kunna skydda svenska fågelbesättningar.
– Högriskområden upprättas för att skydda våra fjäderfän i länet från smitta och sjukdom. Detta har inget att göra med nuvarande restriktionszoner som har upprättats efter att newcastlesjukan konstaterats på en värphönsbesättning i Linköpings kommun, säger länsveterinär Andrea Ståhl i ett pressmeddelande.
Ett högriskområde innebär att alla fjäderfän ska hållas inomhus. En del fåglar kan undantagsvis hållas inhägnade utomhus, enligt Jordbruksverkets beslut.
– I det här läget behöver man som fjäderfäproducent göra allt man kan för skydda sina fåglar från direkt kontakt med vilda fåglar och deras spillning. Man behöver också undvika indirekt kontakt, genom att tvätta och sprita händerna, byta skor och kläder innan man går in till sina fjäderfän och även skydda foder och strö, säger Malin Grant, epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, i pressmeddelandet.
Östergötland är sedan tidigare hårt drabbat av fågelinfluensa. Säsongen 2020-2021 var det fem konstaterade fall på gårdar med slaktkyckling- och värphönsbesättningar.
Beslutet om högriskområde träder i kraft på onsdag den 16 november.
Den fågelinfluensa av typen H5N8 som nu förekommer i Europa har hittills inte orsakat sjukdom hos människa.