Var i länet du bor, vilken utbildning du har, vad du jobbar med eller gör på fritiden. Allt detta påverkar din hälsa.
– Det är väldigt tydliga samband och hög tid att något konkret görs för att skapa en mer jämlik hälsa i länet, säger Anita Jernberger (L), ordförande i regionutvecklingsnämnden.
Under torsdagen samlades representanter från region Östergötland och länets 13 kommuner för att skriva under en gemensam folkhälsodeklaration innehållandes tio högprioriterade insatsområden.
– Det unika med samarbetet är att alla inblandade faktiskt har mandat att göra konkreta förändringar i sina kommuner. Nu kan vi komma framåt, säger Anita Jernberger.
De tio punkterna är breda och tar bland annat upp riktade resurser för att skapa en jämlik skola, fler cykelvägar och offentlig service nära människor.
– Alla delar hänger ihop och det finns mycket vi politiker kan göra. Som nu när det byggs mycket kan vi till exempel se till att främja blandad bostadsbebyggelse för att motverka segregation, säger Anders Bevemyr (S), kommunalråd i Söderköpings kommun.
– Själva grunden är att få alla människor att känna hopp och framtidstro, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd i Norrköpings kommun.
Att alla östgötakommuner och regionen samarbetar ser samtliga inblandade som en stor styrka.
– Det betyder inte att vi kommer att arbeta på precis samma sätt eller prioritera exakt likadant, men vi kan sno och glo, säger Birgitta Gunnarsson (c), kommunalråd i Mjölby kommun.
– Folkhälsofrågorna synliggörs och vi får verktyg att metodiskt arbeta fram lösningar, säger Mikael Sanfridson (S),kommunalråd i Linköpings kommun.
Varje år ska kommunerna återrapportera hur arbetet har gått och vad de har åstadkommit.