Ögonläkare: Patienter blir blinda i kön

Ögonläkare flyr Region Östergötland och patienter mister synen i kön till återbesök. Samtidigt ökar antalet anmälningar om vårdskador. Det är kris inom den östgötska ögonsjukvården, enligt oroade ögonspecialister.

Klinikledningen har varnat för en kommande krissituation men trots det har åtgärderna dröjt. enligt Björn Johansson, överläkare och docent som efter sommaren hoppade av som verksamhetschef på ögonkliniken i Linköping.

Klinikledningen har varnat för en kommande krissituation men trots det har åtgärderna dröjt. enligt Björn Johansson, överläkare och docent som efter sommaren hoppade av som verksamhetschef på ögonkliniken i Linköping.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2018-01-29 05:00

Vi har tidigare berättat om situationen inom ögonsjukvården i Östergötland. Och problemen fortsätter. Sinnescentrum där Ögonkliniken ingår har de senaste två åren inte klarat sitt basuppdrag och har haft stora problem att hålla vårdgarantin. Samtidigt som ögonkliniken tar emot allt fler patienter så har arbetsbördan ökat för personalen. Under 2017 sade åtta ögonspecialister upp sig på Universitetssjukhuset i Linköping och på Vrinnevisjukhuset valde tre att sluta. Utöver det finns ett flertal pensionsavgångar. Och för patienterna blir vårdkön allt längre.

LÄS MER: Chefen svarar om väntetiderna

Vi har varit i kontakt med ögonspecialister som är djupt oroade över situationen, framför allt när det gäller patienter med kroniska ögonsjukdomar som t ex grön starr (glaukom). Dessa patienter måste gå på regelbundna kontroller, ofta flera gånger per år, för att minimera risken att utveckla allvarliga synskador och i värsta fall blindhet. Glaukom är en sjukdom som inte går att bota men som kan bromsas med rätt behandling och adekvat uppföljning.

– Patienter med grön starr har en allvarlig sjukdom som de själva oftast inte märker av förrän synfunktionen blivit allvarligt påverkad och de skador som redan uppstått kan då tyvärr inte längre åtgärdas, säger en av de ögonläkare vi talat med.

Men köerna blir allt längre för glaukompatienterena. Vissa patienter kallas 18 månader för sent. Det har även hänt att patienter kallats två år senare än planerat.

– Som läkare är det förstås väldigt frustrerande att veta att den permanenta synförsämring som uppkommit hos många patienter på grund av de långa väntelistorna hade kunnat förhindras eller mildras om de hade fått behandling i tid, säger ögonläkaren.

På Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har antalet anmälningar om vårdskador som rör glaukompatienter i Östergötland ökat. Under 2016 anmäldes två patientfall, under 2017 har åtta allvarliga vårdskador anmälts varav fem berörde glaukompatienter. Av dessa hade fyra blivit blinda eller synskadade och samtliga kunde härledas till läkarbrist och de långa väntetiderna. Mörkertalet av avvikelser antas vara stort, enligt både läkare och ansvariga chefer, se artikel intill.

Under våren 2017 genomförde IVO en tillsyn av ögonsjukvården i Östergötland, där man tittade på väntetiderna för glaukompatienter. Men ärendet lades sedan ned sedan Region Östergötland redovisat åtgärder för att korta väntetiderna. En lösning var att skicka i väg grå-starr-patienter utomläns och fram till årsskiftet 2017/2018 hade 2 300 patienter fått vård i Jönköping, Örebro eller Stockholm. Men trots det är väntetiden fortfarande lång för glaukompatienter.

Bakgrunden till de långa köerna är bristen på ögonläkare och att arbetsbördan för dem som funnits i verksamheten blivit så tung att erfarna specialister har slutat. En del väljer att pendla till andra län och en del jobbar inom privat sektor. Men problemen går längre tillbaka i tiden än så, enligt Björn Johansson, docent och ögonspecialist, som var tillförordnad verksamhetschef på ögonkliniken fram till sommaren 2017.

– För tio år sedan behandlade vi inte patienter som hade åldersförändringar i gula fläcken. I dag utgör de en tredjedel av vår verksamhet tack vare den framgångsrika behandlingen med regelbundna injektioner av läkemedel i ögat, säger Björn Johansson.

– Men trots att inflödet av patienter ökat så har man inte tillfört några resurser.

Den tidigare klinikledningen på ögonkliniken har signalerat flera gånger till den högsta centrumledningen att situationen var ohållbar.

Centrumledningen är inte lika oroad och meddelar att på läkarsidan kommer man från fösta kvartalet 2018 vara tjänster ifrån fullbemanning. Det ska också göra att man återtar grå-starr-operationerna. Men det är inget som lugnar Björn Johansson.

– Det var den situationen som gjorde att många läkare slutade. Det tar många år innan de nyrekryterade läkarna blir specialister och kan operera på egen hand.

Många är ST-läkare och det kan ta upp till sju år att bli en självgående ögonläkare. En del av dem har dessutom utländsk läkarkompetens vilket kan göra att det tar tid att komma in i det svenska sjukvårdssystemet.

Beräkningar visar att antalet personer med grön starr näst intill kan komma att dubbleras inom 25 år eftersom befolkningen blir allt äldre. Trenden ser likadan ut inom många andra diagnosområden inom ögonsjukvården.

I höstas valde Björn Johansson att kliva av som verksamhetschef efter att ytterligare fyra läkare hade sagt upp sig under sommarmånaderna.

– Jag kände att jag inte kunde ansvara för en sådan verksamhet längre, säger han.

I dag har Björn Johansson en delad tjänst där han förutom att gå in extra som ögonkirurg, samt handleda nyrekryterade läkare, bedriver forskning på Linköpings Universitet.

Även andra ögonspecialister som egentligen gått in pension går in extra på ögonmottagningen.

Vad handlar det om? Vanliga ögondiagnoser

Det har varit svårt att få fram exakta siffror på hur många patienter som är försenade till sina återbesök. Efter en hel del efterforskningar får vi en siffra på att av de 5 000 patienter som kontrolleras regelbundet inom glaukomsektionen i Linköping är 3 500 försenade till kontroll. Av dessa har 1 460 fått vänta mer än sex månader. I vissa fall är eftersläpningen 18 månader.

I Norrköping är 900 av de 4 000 patienter som ska gå på regelbundna kontroller försenade. Av dessa har 57 väntat mer än ett halvår. Den längsta fördröjningen är åtta månader.

Mer om ögonkliniken

Ögonkliniken är en länsöverskridande verksamhet som är organiserad under Sinnescentrum och har ögonmottagning i Norrköping och Linköping samt till viss del i Motala.

Kliniken tar emot mellan 70 000 och 80 000 patienter per år. Vanliga patientgrupper är de som har grå starr, grön starr, åldersförändringar i gula fläcken och diabetespatienter. Till kliniken kommer även patienter med skelning med mera.

Grön starr (glaukom): Sjukdomen angriper synnerven och orsakar synbortfall som till slut kan ge blindhet. Glaukom utvecklas långsamt och därför märker de flesta inte av sjukdomen förrän den har gått långt och gett stora skador. Glaukom behöver kontrolleras regelbundet genom en klinisk undersökning på en ögonklinik och kan bromsas genom behandling med ögondroppar som sänker trycket i ögat, laserbehandling och operation.

Grå starr (katarakt): Ögats lins blir grumlig vilket leder till att synen blir suddig och oskarp. Är linsen mycket grumlig kan den plockas ut och ersättas av en konstgjord lins genom en enkel operation. Grå starr tar lång tid att utveckla, kan aldrig skada andra delar i ögat och kräver aldrig någon akut behandling.

Åldersförändringar i gula fläcken (makuladegeneration) är en sjuklig förändring i gula fläcken på näthinnan. Området mitt i synfältet är skadat medan sidoseendet förblir friskt. Var tredje person över 75 år får makuladegeneration. Sjukdomen leder nästan aldrig till blindhet utan ledsynen finns alltid kvar. Den finns i två typer; torr och våt varav den sistnämnda kan behandlas med injektioner i ögat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!