Oförändrat på iva –irritation över ont om testtider

Ett oförändrat antal patienter behöver sjukhusvård för coronasmitta. Samtidigt vill östgötar testa sig och kritiserar att det är svårt att boka tider.

Östgötarna vill testa sig - men det har hittills varit svårt eller omöjligt att boka tid, berättar läsare som hör av sig.

Östgötarna vill testa sig - men det har hittills varit svårt eller omöjligt att boka tid, berättar läsare som hör av sig.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Östergötland2021-12-11 13:24

När Region Östergötland uppdaterar sina siffror på lördagen framgår att fem personer vårdas på intensivvårdsavdelning med konstaterad covid19-smitta, och ytterligare 15 personer med smitta vårdas inlagda på andra slutna avdelningar. Det är samma antal som rapporterades på fredagen. För en vecka sedan, förra lördagen, vårdades tre patienter på iva och nio i slutenvård med smitta.

En ny patient rapporteras konstaterat smittad i provtagning senaste dygnet. Samtidigt vittnar läsare om att det är svårt, eller omöjligt, att boka tid för provtagning. "Jag har försökt boka tid för covid-provtagning för min son i 3 dagar, via 1177 och Region Östergötland. Jag har loggat in ett otal gånger och inte vid något av alla försök har det funnits en enda tid att boka" skriver en läsare i mejl till redaktionen på lördagen.

I onsdags gick Region Östergötland ut med information om att man nu ökar provtagningskapaciteten, vilket vi rapporterade om. Det fanns då ingen närmare uppgift om när östgötarna kunde räkna med att märka skillnad i tidsbokningen.

Enligt regionen är 344 698 östgötar dubbelvaccinerade och 95 245 personer har även tagit en tredje dos. Bland unga vuxna har en hel del fortfarande inte tagit någon spruta alls. Regionen uppger att 21 procent av åldersgruppen 30-34 år, 22 procent av åldersgruppen 25-29 år och 27 procent av åldersgruppen 18-24 år är ovaccinerade. Det kan jämföras med åldersgruppen 60-64 år där sju procent är ovaccinerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!