Grannkommunen Mjölby får godkänt i svenska men hamnar sist i matematik, enligt Skolverkets nya rapport.
Rikssnittet på hur många elever som klarat av proven i år ligger på drygt 70 procent och i Ödeshög har man lyckats toppa detta med drygt 80 procent.
Ansvarig rektor för grundskolan, Richard Olofsson, tycker att det känns glädjande och har flera teorier kring varför eleverna i bygdens två grundskolor lyckats så bra.
– Vi har höga förväntningar på att eleverna ska kunna och vilja. Vi har också höga förväntningar på personalen och det kan vara en framgångsfaktor, säger han.
"Mattepengar"
Richard Olofsson tror också att mindre klasser, med upp till 20 elever, kan påverka undervisningen positivt.
Ödeshögs kommun har tidigare fått pengar av Skoverket för utbildning och fortbildning av personal inom matematik, något som rektorn tror kan ha gett effekter i samband med de nationella proven.
Även i Mjölby kommun har man börjat jobba med mer fokus på matematik i skolorna. Trots det uppvisar treorna där sämst resultat i länet efter de nationella proven.
– Det är oroväckande även om resultat kan skilja sig från år till år. Vi har helt enkelt inte lyckats och varför det är så har flera orsaker, det har vi inte hunnit analysera ännu. Men vi kan inte vara nöjda förrän alla elever är godkända, säger utbildningschef Lotta Gylling.
Ställs krav
Nationella prov i årskurs tre är ett politiskt beslut. Men utformningen måste ske med stor varsamhet, säger Maj Götefält vid Skolverket som ansvarar för det pedagogiska innehållet.
– Det finns 7–8 delprov i varje ämne och mycket illustrationer, säger hon.
Samtidigt, säger Götefält, måste barnen kunna klara av vissa läs- och skrivförståelseövningar trots att de bara är nio år gamla.
Är det rimligt att ha nationella prov för så unga barn?
– Det har funnits ett behov av det då det kan vara svårt att beskriva barns kunskaper och det har inte alltid varit så hög kvalité på alla kunskapsbeskrivningar. Genom de nationella proven får man en likvärdighet, säger hon.
Varför resultaten varierar från kommun till kommun är svårt att svara på, enligt Maj Götefält. Hon utesluter dock inte att det kan finnas avvikelser på grund av den nya läroplanen med nya kunskapskrav som börjat tillämpas och där lärare kan ha haft olika fokus i undervisningen.