RS-virus drabbar främst de allra yngsta och de allra äldsta. Personer som smittas av viruset kan i vissa fall drabbas av luftvägsinfektioner som kan bli så allvarliga att de kräver vård på sjukhus.
Det har inte funnits något vaccin mot viruset – fram tills nu. Det godkändes av EU-kommissionen i juni i år, och under torsdagen rekommenderade FHM att personer som är 75 år och äldre erbjuds vaccination. Vissa riskgrupper, som exempelvis diabetessjuka eller personer med kronisk hjärt- och kärlsjukdom, ska enligt rekommendationen erbjudas vaccination redan från 60 års ålder.
Det är upp till varje region att besluta hur ett eventuellt genomförande ska se ut. Biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland, Karin Festin, uppger att regionen nu arbetar med frågan.
– Det här är en superaktuell fråga för alla regioner, säger hon.
– Man vill ju att det ska bli jämlikt också, att om vaccinet ska erbjudas så ska det erbjudas i alla regioner till hela befolkningen.
I augusti godkände EU-kommissionen ytterligare ett vaccin som kan ges till gravida för att skydda barnet eller barnen, men det är ännu inget som FHM har rekommenderat.
– Man vill ha mer kött på benen vad gäller data.
– Med gravida så är det extra noga med saker och ting, att det gör nytta och inte skada.
I Östergötland inväntar man därför myndighetens utlåtande innan man bestämmer hur man ska göra med det vaccinet.
Men även vad gäller vaccinet för äldre verkar östgötarna få vänta. Festin tror inte att regionen kommer hinna börja vaccinera den här vintersäsongen eftersom många pusselbitar först behöver falla på plats, inte minst upphandlingen av vaccinet.
– Bland annat måste man göra en hälsoekonomisk analys och titta på om det är kostnadseffektivt att göra det.
Det är regionens politiker som har sista ordet i frågan. Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, har ännu inga konkreta besked att ge.
– Kostnadseffektivitet handlar ju också om vilket pris man får för det, för det är ju inte upphandlat än det här vaccinet, säger Sjöstrand.
Han menar vidare att regionen ännu haft väldigt kort om tid för att behandla frågan.
– Det kom lite överrumplande igår det här beskedet.
Varför? Vaccinet godkändes ju redan i juni.
– Ja, men rekommendationen kom lite överrumplande från Folkhälsomyndigheten. De hade inte riktigt kommunicerat det här innan.