För snart ett år sedan pågick den värsta influensasäsong som de svenska fjäderfägårdarna hade upplevt. Miljontals kycklingar, värphöns och kalkoner tvingades till slakt runt om i landet och i Östergötland, som i relation till andra län har gott om producenter, drabbades fem besättningar. Under den här säsongen har två utbrott, båda i Skåne, hittills konstaterats.
– Östergötland är utpekat som ett av tio län i landet som löper en större risk att drabbas av fågelinfluensan och vi har sedan en månad tillbaka en höjd skyddsnivå. Vi drabbades ju också hårt förra säsongen så det är klart att det finns en viss oro för att det ska konstateras utbrott även här, förklarar Marie Larsson, enhetschef vid länsstyrelsen med ansvar för länsveterinärerna.
Under de senaste månaderna har rapporterna om fågelinfluensa i Europa varit många och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har konstaterat smitta bland vilda fåglar i Sverige. Med anledning av detta har skyddsnivån höjts i flera län vilket bland annat innebär att alla fjäderfän, om det går, ska hållas inomhus. Marie Larsson igen:
– Med anledning av läget har vi nyligen inventerat våra förråd med provtagningsmaterial – så att vi har det som krävs. Vi har också gått igenom våra rutiner så att alla länsveterinärer vet hur de ska agera om ett utbrott sker. Vi är lite extra på tårna.
Katharina Gielen är smittskyddschef vid Jordbruksverket. Enligt henne är årets influensasäsong unik:
– Vi har sett att viruset har "översomrat" i Sverige, det brukar det inte göra. Det har fortsatt att cirkulera bland de vilda fåglarna.
Hur kommer det sig att viruset agerar annorlunda?
– Vi vet inte om det beror på viruset eller hur de vilda flyttfåglarna beter sig, svarar Gielen.
Vad är det viktigaste för att förhindra spridning?
– Tidig upptäckt är helt avgörande, så kontakta veterinär omgående. Sedan är det viktigt att tänka på att viruset finns i fåglarnas spillning. Byt stövlar eller skor när du går in till fåglarna, uppmanar hon.
Per Wendler, ansvarig för Lantbrukarnas riksförbunds omsorgsgrupp, har under året haft kontakt med flera av de producenter som drabbades av viruset förra säsongen.
– Jag tror att det finns en väldigt stor oro för att det ska bli en upprepning. Man har nog inte riktigt kommit tillbaka efter de ekonomiska förluster som utbrotten innebar, konstaterar han.