Nytt snabbspår till vårdjobb

Under 2017 kommer nyanlända med hälso- och sjukvårdskompetens att erbjudas ett snabbspår in på arbetsmarknaden, förhoppningen är att halvera tiden det tar för en nyanländ att få ett jobb.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Östergötland2016-10-20 20:30

I början av nästa år startar Region Östergötlands arbete med att snabbare få in nyanlända med hälso- och sjukvårdskompetens på arbetsmarknaden. Tanken är att genom, bland annat, språkpraktik och mentorskap halvera tiden det tar för den aktuella gruppen att ta sig in på arbetsmarknaden. I dag tar det i snitt sju år för en nyanländ att komma in på arbetsmarknaden.

– Vi tog beslutet för att främja integration och ta tillvara på den medicinska kompetens som många har, men också för att möta sjukvårdens behov av bemanning. Det blir en vinst för den enskilda individen som får möjlighet att komma in på arbetsmarknaden tidigare samtidigt som det kan underlätta för regionen att klara av den långsiktiga kompetensförsörjningen, säger Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsens utskott för personal- och kompetensförsörjning i ett pressmeddelande.

Praktik i vården

Snabbspåret innebär i praktiken två spår. Främst en gemensam språkundervisning där studenterna med erfarenhet från sjukvården världen över kan börja prata just sjukvård med varandra. Andra spåret är en praktik där den nyanlända får spendera ett par dagar i veckan i vården.

– De får en inblick i hur den svenska hälso- och sjukvården är uppbyggd och får lära sig fackspråk. Många utvecklar sitt språk genom att kommunicera utanför klassrummet. Det är en viktig del i språkutvecklingen, säger Sly Agouda, regional samordnare för nyanlända med hälso- och sjukvårdskompetens.

Det här är språksnabbspåret:

* Omfattar de 21 legitimationsyrkena inom hälso- och sjukvård. De flesta nyanlända finns inom yrkesgrupperna läkare, sjuksköterska, tandläkare, apotekare och biomedicinsk analytiker.

* Redan under första delen i SFI-utbildningen (svenska för invandrare) kan nyanlända med hälso- och sjukvårdskompetens i hela länet ansöka om att få läsa på Birgittaskolan i Linköping. På så sätt får nyanlända med vårdkompetens läsa svenska tillsammans. De erbjuds dessutom kompletterande utbildning av Region Östergötland om bland annat jämställdhet och bemötande i vården.

* Studenten tilldelas en fadder, som är eller har varit anställd inom Region Östergötland. Förutom att träna på språket får den nyanlände då någon att vända sig till med frågor om till exempel arbetsliv och hur vården fungerar i Sverige.

* Nästa del i språkutbildningen sker på Linköpings universitet. I samband med den får studenten göra språkpraktik på någon av regionens eller hemsjukvårdens vårdinrättningar. Målet är att 15-20 personer per termin ska göra språkpraktik.

* Därefter kan legitimeringsprocessen starta och förhoppningsvis leda till en anställning inom svensk hälso- och sjukvård.

* Snabbspåret samordnas av Region Östergötland och är ett samarbete med Arbetsförmedlingen, Linköpings universitet och alla kommuner i länet.

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om