Linköping, Ekängen och Åtvidaberg, norrskenet var synligt runt om i länet.
Flera läsare hörde av sig och hade lyckats fånga fenomenet på bild.
Norrskenet var som av en händelse synligt samma kväll som raketen Bror skickades upp från rymdbasen Esrange i Kiruna.
Nyhetsbyrån TT skrev klockan 21.18 på torsdagen att syftet med raketen var att skapa ett konstgjort norrsken. Men på fredagen korrigerade TT sina uppgifter: Syftet var att studera förhållandena i jonosfären är att kunna ge bättre prognoser för solens aktivitet och hur det påverkar infrastruktur på jorden och satelliter.
Raketen skickades upp precis efter solnedgången för att möjliggöra ett färggrant spektakel. Grundämnet barium släpptes ut i rymden på en höjd av 10-20 mil, och såg ut som självlysande moln i solskenet som fortfarande fanns kvar på den höga höjden. Samtidigt lyste norrsken upp himlen i stora delar av världen, skriver TT.
– Det blev väldigt lyckat, säger Urban Brändström, doktor i rymdfysik och forskningsledare på Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna.
– Experimentet fick hjälp av att det var ett väldigt fint norrskenstillfälle i går, vi hade en geomagnetisk storm, fortsätter Urban Brändström.
Experimentet lyste upp himlen även över Luleå, berättar han, men så långt ner som till Östergötland var det inte synligt.
– Nej, för er låg det under horisonten, säger Urban Brändström, som är tydligt upprymd av det lyckade experimentet.
Han berättar att resultaten av experimentet registrerats av särskilda kameror som kommer att återskapa det i 3D.
– Jag var uppe till 03.30 i natt och telefonen började ringa vid 06-tiden. Nu behöver jag vila lite men jag ska nog ta en skidtur också, säger den nöjde norrskensforskaren.