Nytt minisjukhus till barnen på US

I lekterapin finns inga vita rockar. Inga sprutor eller stick. På sin höjd kan ett plåster sättas på om man som Filippa Haster tappat en maracas på tån. För några dagar sedan kom hon i ambulans, till det nya Barn- och ungdomssjukhuset i Linköping.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2016-10-03 10:57

– Vi trodde hon hade borrelia, men i Jönköping hittade de en tumör i Filippas lillhjärna. I onsdags opererades den bort, men vi vet ännu inte vad det var för typ av tumör, säger mamma Eva Haster.

Det är lekterapeut Ingela Almroth som plåstrar om tån. Hon brukar också hjälpa barnen att leka in den procedur som de sedan ska genomgå på riktigt, som en undersökning eller operation.

På onsdag den femte oktober invigs barn- och ungdomssjukhuset, för då har nämligen alla verksamheter som rör de unga patienterna flyttat in på plan 15. Det är som ett minisjukhus i sjukhuset. Här ges nästan all vård som finns i ett stort sjukhus, men det är bara till för barn och unga från hela Region Östergötland, Jönköpings och Kalmar läns landsting.

Här finns allt från öron, näsa, hals till onkologen. Självklart samarbetar barnsjukhuset med andra verksamheter på stora US, men sluten- och öppenvården sker i en miljö som personalen fått vara med om att utforma. Bland annat finns kök där inlagda patienters familjer kan laga sin egen mat, allrum med sköna fåtöljer och soffor, leksaker finns i alla utrymmen och om de små patienterna har lust att ta bil eller cykel genom korridorerna finns de att hämta på parkeringen.

– Det ska kännas tryggt att komma hit. Patienten med familj ska stå i centrum. Det ska vara så likt hemmiljön som möjligt även om vi försöker behålla patienterna här så kort tid som möjligt, säger verksamhetschef Christina Johansson.

När vi träffar Filippa en knapp vecka innan invigningen flyttar barnmedicinsk akutavdelning (BAVA) in i sina nya lokaler med stora enkelrum där hela familjen kan sova över om så krävs. Det är den tredje och sista slutenvårdsavdelningen, där inlagda patienter vårdas, som i en hästskoform omsluter lekplatsen som färdigställts på taket. I en av de två avdelningarna som redan är på plats, BOND, som står för barnavdelning för onkologi neurokirurgi och diabetes, har Filippa vårdats och bott tillsammans med sin mamma.

– Vi har blivit väldigt bra omhändertagna här även om allt känns surrealistiskt. Det värsta var första dygnet i väntan på operation. Men när hon vaknade så pratade hon och blev arg på alla slangar, det kändes härligt, säger Eva Haster.

Alla tre avdelningar har dörrar ut till lekplatsen. Det är liksom lekterapin och familjeköken en fristad för barn och föräldrar, en plats där inget av det som gör ont finns. Det finns ett ställe till där man kan mysa och drömma sig bort från verkligheten ett tag. Det är sinnesrummet. Här finns en vattensäng som gungar skönt, ljuseffekter och bilder som projiceras mot väggen. Här råder alltid en dämpad belysning, det är som att komma till en annan värld.

I lekterapin har veckans musik och sångstund med sjukhusprästen Niklas Lüning börjat. Förskollärare Ingela Karlsén är för tillfället Pippi. Det är en ganska stor publik som sjunger med i Sjörövar-Fabbes sång.

– Det tillhör jobbets höjdpunkter att få vara här och spela en gång i veckan, säger Niklas Lüning.

Maximilian Lindkvist får svinga sjörövarflaggan och glömmer för en stund bort den eventuella hjärnskakningen och såret under näsan som plåstrats om.

Barn- och ungdomssjukhuset

Tar emot barn och ungdomar upp till 18 år från centrala och västra Östergötland. Så här hittar du hit: Från Södra eller Norra entrén. Gå mot B, plan 15 Observera att barnakuten har samma ingång som vuxenakuten nämligen ingång 16, vid Hälsovägen.

Ger högspecialiserad vård till patienter från hela Östergötland, Jönköpings och Kalmar läns landsting.

Enheten för Pediatrisk Neuro-Urologi och Tarmstörning vårdar även patienter från hela landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om