– Jag tycker att det är viktigt att erbjuda vaccination för en så allvarlig infektion som TBE som drabbar det centrala nervsystemet. Östergötland är också ett drabbat län, säger Helena Balthammar (S), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Det var V som lämnade in motionen sommaren 2020, som nu blir verklighet.
– Anledningen till att vi gjorde det var för att det är en svår sjukdom som kan ge livslånga men och vaccinationen är dyr. För en familj med tre barn har det kostat sextusen kronor att vaccinera sig. Då är det klart att många avstår, säger Emil Broberg (V).
När regionen skulle fatta beslut om att subventionera TBE-vaccinationerna för östgötarna blev det till en ideologisk strid om marknadsliberalism. Trots att alla ändå är överens om att man faktiskt vill bekosta östgötarnas TBE-vaccinationer.
– Beslutet gäller vaccination i egen regi. Vår egen verksamhet i regionen har mångårig erfarenhet av vaccinationer och är redo att ta sig an även detta, säger Helena Balthammar (S).
M och KD håller inte med om att det bara ska vara inom regionens verksamhet som subventioneringen ska gälla.
– Det finns risk att östgötarna får sämre tillgänglighet om de privata vaccinationscentralerna drar sig tillbaka. Vilket vi befarar att de gör om man bara subventionerar vaccin i regionens egen verksamhet. Vi vill att vårdval ska råda, säger Marie Morell (M) som tillsammans med Anders Eksmo (KD) lämnade in ett tilläggsyrkande om vårdval inför beslutet.
V menade att det handlar om ideologi:
– Det handlar i grunden om hur man ser på sjukvården. Om man ser den som en marknad som för frukt eller fisk, eller om det handlar om invånarnas behov, säger Emil Broberg (V).
Under onsdagen fattade regionstyrelsen beslut om att barn i åldrarna 3 till 19 år ska erbjudas gratis grundvaccination mot TBE från våren 2022. Samtidigt beslutas att samma vaccin för vuxna subventioneras så att en vaccindos kommer att kosta som ett vanligt vårdbesök, alltså 200 kronor. Det är en avgift som inte kommer att ingå i högkostnadsskyddet för annan vård.
I nuläget är det den så kallade grundvaccinationen som subventioneras. Den består av tre doser med visst intervall. Efter tre år ges ytterligare en dos som påfyllnad, men den får man bekosta själv.
– Jag tycker att det är bra att vi kan erbjuda vaccin så att man har råd att vaccinera sig, så att man inte drabbas av den här allvarliga sjukdomen när man vistas i skog och mark, säger Helena Balthammar (S).
Alla östgötar ska erbjudas vaccinationen, men de med störst behov – som de som rör sig mycket i skog och mark – ska prioriteras.
Emil Broberg (V) tänker sig inte att hela befolkningen ska vaccinera sig, utan att de är just de med störst behov som ska nyttja erbjudandet.
– Vårdval är ju ett exceptionellt dåligt sätt att hantera skattepengar. Det finns en risk för övervaccinering bland befolkningen om man låter privata vårdgivare uppmana till onödiga vaccinationer för att de ska tjäna pengar, säger han.
Marie Morell (M) är av rakt motsatt åsikt:
– Vi vill ju ändå att fler ska vaccinera sig, så resonemanget att vårdval skulle leda till högre kostnader genom fler vaccinerade håller ju inte.
Regionstyrelsen beslutade slutligen att vaccinationerna ska ske i regionens regi. Satsningen beräknas årligen kosta åtta miljoner för barn och femton miljoner för vuxna.