Nytt beslut om munskydd för all vårdpersonal

Nu skärper Region Östergötland säkerheten inom vården för att minska risken att patienter ska smittas av personal.

Vårdpersonal ska ha skyddsutrustning även i fall där patienter inte misstänks vara smittade med covid-19.

Vårdpersonal ska ha skyddsutrustning även i fall där patienter inte misstänks vara smittade med covid-19.

Foto: Ellinor Ljung

Östergötland2020-12-01 16:52

Från och med måndagen 30 november ska all vård- tandläkar- och omsorgspersonal använda munskydd eller visir i moment där de kommer nära patienter. Det är det förändrade smittoläget som får regionen särskilda sjukvårdsledning att skärpa riktlinjerna.

"I samband med utbrott eller vid pågående spridning av covid-19 i samhället kan spridning ske från personal som inte har, eller ännu hunnit utveckla, symtom innebära en ökad risk att patienter eller omsorgstagare smittas.", uppger regionen.

Ändringen är en försiktighetsåtgärd som regionen kallar source control vilket handlar om att få en mekanisk barriär som ska minska risken för att smitta sprids från personal till patient i "ansiktsnära" moment. Enligt riktlinjerna handlar det om ett avstånd på en meter. 

Regionen är tydlig med att de nya riktlinjerna gäller vid vård av patienter som inte misstänks vara smittade av – eller är sjuka i – covid-19. 

Tidigare gällde att personal skulle ha personlig skyddsutrustning beroende på vårdsituation. Men nu är det alltså en mer generell regel.

Den skyddsutrustning som personalen ska ha är ett vätsketätt munskydd (IIR) eller heltäckande visir, antingen engångs- eller flergångsmodeller. 

Rutinen gäller till dess pandemiläget i samhället är på sådan nivå att Enheten för smittskydd och vårdhygien kan besluta att rutinen avslutas. 

Vi söker företrädare för regionens särskilda sjukvårdsledning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!