Patrik Björling har varit ambulanssjukvårdare i 37 år. Men nu funderar han på att byta yrke. Anledningen är Region Östergötlands nya avtal som berör ambulanspersonal i hela Östergötland.
– Några av mina kollegor har redan slutat och ett antal sitter och funderar vad de ska göra med sin framtid. Flera har tagit tjänstledigt för att prova på andra yrken.
Patrik arbetar på stationen i Söderköping och han går på ett så kallat dygnsschema, något som kommer försvinna när det nya avtalet för ambulanspersonal träder i kraft i februari 2023.
Alexandra Lyssarides arbetar som ambulanssjuksköterska i Linköping och är förtroendevald/skyddsombud för Vårdförbundet på Falck ambulans Östergötland.
– Det berör samtliga stationer i Regionen. På västra sidan är det Falck som bedriver verksamheten och Premedic i östra länsdelen. Jag sitter inte som representant för företagen, utan som representant för ambulanspersonalen, oavsett vilken logga vi har på armen.
På stationerna i Linköping jobbar personalen dag eller natt på vardagar och dygn på helger. I förra avtalsperioden försvann dygnsarbete för de som jobbar i centrala Norrköping, även om det finns kvar en viss frivillighet.
Dygnstjänstgöring på heltid förekommer på stationerna Ingelsta, Söderköping, Finspång, Valdemarsvik, Mjölby, Motala, Åtvidaberg, Kisa och Ödeshög. Det innebär cirka sex dygnspass per månad.
Men är det inte säkrare för patienterna med utvilad ambulanspersonal?
– Vi är inte i farten 24 timmar för då skulle det inte gå, säger specialistsjuksköterska Bir-Gitta Lundén. På ytterstationerna är det lägre beläggningsgrad och vi ute i snitt mindre än 1,8 gånger under efternatten. Vi hinner få vår återhämtning mellan passen och då mår man bra som människa. Det är därför vi vill jobba så här.
För drygt ett och ett halvt år sedan presenterade Enheten för prehospital vård (Epv) ett upphandlingsavtal och de företag som var intresserade av att driva ambulanssjukvård fick anmäla sitt intresse. Facket och personal har fått vara med i processen, men Alexandra och Bir-Gitta tycker inte att de fått gehör för sin oro.
– När det nya avtalet togs fram bjöd Epv in representanter från arbetstagarorganisationerna till workshops. När avtalet väl blev offentligt var vi många som blev förvånade. Avtalet är detaljstyrt gällande flertalet arbetsmiljöaspekter. Att förbjuda dygn var inget som förmedlades från lokala representanter, det har heller inte gjorts undersökningar kring hur dygnstjänstgöring inverkar på arbetsmiljö eller yrkesutövning, säger Alexandra.
Under våren 2021 arrangerades en återkopplingsträff med Epv berättar hon.
– Vi frågade om bakgrund till varför man valt att göra ett så detaljstyrt avtal, där man bland annat lagt in ett förbud mot dygnstjänstgöring. Det är en stor förändring för verksamheten, vilket ska analyseras och värderas. Hur såg riskbedömning och konsekvensanalysen ut? Vilka risker och konsekvenser kan detta innebära för personalen och allmänheten? Detta underlag har inte presenterats trots att det efterfrågats.
– När personal frågat har svaret varit att "avtalet är grundat på mångårig erfarenhet av ambulanssjukvård". Vems erfarenhet? Var finns den vetenskapliga grunden till besluten?
Falck vann upphandlingen i den västra länsdelen och Samariten i den östra. Avtalet börjar gälla i februari 2023. Konsekvenserna av det nya avtalet påverkar redan nu menar Alexandra.
– Vi tappar personal. Vi har de som pendlar till Kisa, Åtvidaberg eller Ödeshög för att de trivs där. Men nu går det inte att motivera personalen att åka fram och tillbaka dubbelt så många gånger under en månad när de inte vet varför. Arbetstiderna borde styras av behov och beläggningsgrad.
– Det är hundratals år av erfarenhet som försvinner, menar Bir-Gitta.
Hon tror att det är ytterstationerna som kommer drabbas hårdast eftersom det inte är så attraktivt att jobba där och svårare att rekrytera ny personal dit.
– Det är ett slag mot glesbygdens folk. I slutänden handlar det om att när du drabbas av en olycka ska det finnas en ambulans tillgänglig.
Patrik Björling kommer trots allt stanna kvar på stationen i Söderköping.
– Jag har kommit upp i ålder. Jag är ambulanssjukvårdare och inte så het på arbetsmarknaden. Det finns en begränsad jobbmarknad för oss undersköterskor. Som det ser ut nu kommer jag följa med över till den nya arbetsgivaren och ge det en chans. Vår misstro är mot avtalet, inte arbetsgivaren.