Res på rätt tid och spara pengar i kollektivtrafiken

Undvik rusningstimmarna och du får åka billigare med Östgötatrafiken.

Från och med februari 2022 blir det möjligt för resenärer med Östgötatrafiken att påverka priset för sin resa.

Från och med februari 2022 blir det möjligt för resenärer med Östgötatrafiken att påverka priset för sin resa.

Foto: Östgötatrafiken

Östergötland2021-11-11 17:05

Som första region i landet går nu Östergötland ut med olika priser i kollektivtrafiken beroende på när du väljer att resa.

Det handlar om att locka fler att resa kollektivt, som Region Östergötland skriver i sitt pressmeddelande, eller en anpassning till att kunderna har ändrat sina vardagsrutiner och därmed resor, som Östgötatrafiken skriver i sitt.

Tidsdifferentierade priser är den tredje förändringen som Östgötatrafiken genomför på kort tid. Först kom möjligheten att betala, blippa, med betalkort i stadstrafiken. Vid årsskiftet lanseras en app där kunder kan se en prognos över hur många som väntas åka med en viss avgång och i februari nästa år blir det alltså möjligt att påverka priset på sin resa genom att aktivt välja när man ska resa.

– Vi anpassar kollektivtrafikens utbud för att möta våra kunders behov och förväntningar, säger Sofia Malander, vd för Östgötatrafiken i ett pressmeddelande.

Beslutet har fattats av Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd.

– Vi vill ge resenärerna möjligheter att flytta sitt resande i högtrafik till resande i lågtrafik. På sikt handlar det om att få fler att använda kollektivtrafiken, säger Michael Cornell (C), ordförande i nämnden i regionens pressmeddelande.

Skillnaden i pris kommer att vara cirka 10 procent. Dyrast blir det att åka mellan 6.30 och 8.30 och mellan 15.00 och 17.00. Lördagar och söndagar räknas som lågtrafik.

Förändringen gäller all allmän kollektivtrafik; bussar, pendeltåg och spårvagn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!