– Hela december är en månad full av rattfyllerifall. Speciellt kring luciadagen, juldagen och nyårsafton, säger Christer Folkesson, regionordförande i MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, region öst.
Enligt Brottsförebyggande rådet har antalet lagförda rattfylleribrott minskat konstant sedan 2009.
– Det säger inte mycket. 2010 gjordes 2,7 miljoner utandningsprov i landet, i dag är vi under miljonen, säger Christer Folkesson.
Att lokaltrafiken läggs ned på flera ställen är enligt Folkesson ett problem. När det inte finns någon möjlighet att åka kollektivt chansar fler på att de är kördugliga.
– Största problemet är att polisorganisationen satsat fel. Förr mötte du alltid en kontroll i Östergötland. I dag blir du lycklig om du ser en polisbil i hela länet.
Dennis Örnborg har arbetat som trafikpolis sedan 1987. Då fanns det runt 70 trafikpoliser i Östergötland. I dag är de 18 stycken. Ofta får de hoppa in och göra annat, när poliserna som ska åka på larm inte hinner med.
– Jag kan inte protestera mot Folkessons kritik. Det går inte åt rätt håll, säger han.
Med mindre personal försöker de arbeta mer strategiskt. Välja tidpunkt och plats för blåskontrollerna noga.
– Vi hittar rattfylla alldeles för ofta. Senast igår stoppade vi en familjefar som var ute och åkte med sina ungar. Han hade druckit dagen innan. En klassiker, säger Örnborg.
Än är det för tidigt att dra några statistiska slutsatser kring rattfylleribrotten 2017. Under förra årets nyårsafton och nyårsdag fick polisen i Östergötland in 14 ärenden som rubricerades som rattfylleri eller grovt rattfylleri.
Polisen välkomnar tips från allmänheten för att komma åt brottsligheten.
– Det bästa man kan göra är att själv stoppa personen från att åka iväg, men nästan ingen vågar göra det. Det är synd, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen.
Ofta har inringaren varken tagit registreringsnumret eller vet vart personen ska.
– Man ringer efter att ha sett grannen vingla iväg i bilen och känner sedan att man gjort sitt.
De allra flesta rattfylleriärendena begås av missbrukare.
– Men på nyår är det en och annan vanlig festprisse också, säger Agnevik.