Nya siffror: Så många har covid-19 i din kommun

Linköping och Norrköping har haft flest konstaterat smittade av coronaviruset under den pågående pandemin. Det uppger Region Östergötland.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind och Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind och Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2020-04-21 14:14

Vid en presskonferens på tisdagen i Katastrofmedicinskt centrum i Linköping presenterade för första gången regionen uppgifter om hur många som konstaterats vara smittade i länets olika kommuner.

Linköping och Norrköping har överlägset flest, med 490, respektive 412 konstaterat smittade. Därefter följer Motala (46), Finspång (45), Mjölby (45), Kinda (44) och Söderköping med 31 konstaterade fall. Regionen vill av sekretesskäl inte uppge hur många konstaterat smittade som finns i länets övriga kommuner, då det rör sig om så få fall. 

Regionstyrelsens ordförande, socialdemokraten Kaisa Karro, medverkade för första gången i regionens återkommande presskonferenser. 

– Vi måste göra vad vi kan för att minska smittspridningen, sade hon. 

Enligt Karro har det ännu inte uppstått en situation i länet som gjort det nödvändigt att inkalla regionens krisledningsnämnd. Sjukvården har ännu så länge klarat av att ta hand om alla smittade personer som behöver sjukhusvård och tillgången på intensivvårdsplatser är fortfarande god.  

– Vi har inte behövt ta några akuta politiska beslut, sade hon. 

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind uppgav att länet nu befinner sig i en platåfas där antalet konstaterat smittade visserligen fortsätter att öka, men inte i så alarmerande takt att vården inte klarar av att hantera det. 

– Vi kan ligga på denna platåfas ganska länge, sade Åkerlind, som uppmanade östgötarna att fortsätta att följa rekommendationerna om att vara hemma vid tecken på sjukdom.  

På tisdagen vårdas 113 personer med covid-19 på sjukhus i Östergötland. Det ska jämföras med de 126 personer som på måndagen vårdades på sjukhus. På tisdagen vårdades 31 patienter i intensivvård, vilket var fyra färre än på måndagen. 

Region Östergötland meddelade samtidigt att ytterligare två personer med covid-19 har avlidit i länet. Totalt har 67 personer avlidit sedan utbrottet började. 

På Universitetssjukhuset i Linköping vårdades på tisdagen 41 patienter på vårdavdelning och 18 i intensivvård och på Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdades 39 patienter på vårdavdelning och 13 i intensivvård. På Lasarettet i Motala vårdades två patienter på vårdavdelning. 

Det fanns totalt 1 246 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland. På måndagen var motsvarande antal 1 227 personer. 

Totalt har 349 personer skrivits ut från sjukhus i länet efter att ha vårdats för covid-19.

Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.
Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!