Nya rutiner: Kan ta en vecka att stänga äldreboende

Nya rutiner gäller om kommuner vill stänga äldreboenden för att få stopp på hög smittspridning. Tillfälliga besöksförbud ska godkännas av Folkhälsomyndigheten och kan ta över en vecka att få igenom.

Folkhälsomyndigheten bestämmer om kommunen får ha besöksförbud i äldreboenden med stor corona-smitta. Det kan ta över en vecka att få igenom ett beslut om besöksförbud.

Folkhälsomyndigheten bestämmer om kommunen får ha besöksförbud i äldreboenden med stor corona-smitta. Det kan ta över en vecka att få igenom ett beslut om besöksförbud.

Foto: JESSICA GOW / TT

Östergötland2020-12-29 06:00

De nya reglerna kräver en riskanalys från kommunen och samråd med Region Östergötland innan en hemställan får skickas till Folkhälsomyndigheten, och den ska gå via länsstyrelsen Östergötland. En gång per vecka beslutar Folkhälsomyndigheten om inkomna ärenden.

– Varken vi på länsstyrelsen eller någon kommun är nöjda med den här rutinen. Vi har påtalat att den inte är bra, säger Andreas Lundberg, enhetschef vid enheten för civilt försvar vid länsstyrelsen i Östergötland.

På Folkhälsomyndigheten beskriver Malin Grape, chef för enheten för antibiotika och smittskydd, att reglerna ska tvinga kommuner och regioner att tänka till och samverka. Regeringen har bemyndigat Folkhälsomyndigheten att fatta beslut om besöksförbud.

– Därför kan vi inte delegera besluten till kommuner. Ett besöksförbud innebär ett så stort ingrepp i människors frihet, förklarar Malin Grape.

De nya reglerna innebär att en kommun som vill lägga tillfälligt besöksförbud på äldreboende för att begränsa smitta, måste fylla i en omfattande enkät från Folkhälsomyndigheten. Kommunen ska rådgöra med regionens smittskydd. Länsstyrelsen ska boka möte mellan kommunen och regionen och om parterna vill ha ett förbud ska länsstyrelsen skicka en hemställan till Folkhälsomyndigheten.

Hemställan måste in till Folkhälsomyndigheten senast klockan 12 på onsdagar. Myndigheten sammanträder på måndagar. Om beslut om besöksförbud fattas börjar det gälla från onsdagen efter beslut. På lokal nivå måste kommuner skicka enkät och begäran till länsstyrelsen senast tisdagar klockan nio och sammanträde med Region Östergötland hålls tisdag eftermiddag. Det innebär att en kommun som får stort smittoutbrott tidigast kan få klartecken till besöksförbud åtta dagar senare.

Andreas Lundberg framhåller att han inte känner till skälen till de nya rutinerna, men säger:

– Om en kommun identifierar ett behov av att stänga ett boende och vill att det ska gå fort, då är den här rutinen inte särskilt bra.

Länsstyrelsen och Region Östergötland kommer att försöka skynda på samrådet mellan kommunen och regionen i de fall ett besöksförbud skulle behövas, säger Andreas Lundberg.

Men det som länsstyrelsen konkret kan göra är alltså att tjata på Folkhälsomyndigheten?

– Ja så är det. Och vi har framfört att vi inte tycker att det här är en bra rutin ur det perspektivet, säger Andreas Lundberg.

Enligt gällande förordning får en kommun inte ha besöksförbud på ett enskilt äldreboende. Förbudet ska i så fall gälla samtliga boenden i hela kommunen. Därför, förklarar Malin Grape på Folkhälsomyndigheten, vill man att kommun och region samråder och överväger om andra åtgärder kan vidtas mot smittan innan man går vidare med begäran om besöksförbud.

– Beslut om besöksförbud får inte fattas lättvindigt. Man måste väga nyttan mot den skada som det gör för många andra individer om besöksförbud införs, säger Malin Grape.

Det är inte heller besökande anhöriga som i första hand tar med corona-viruset in på äldreboenden, enligt Malin Grape.

– Det finns en ganska enad bild om att besöken inte är en stor riskfaktor för smitta. Men är det ett akut läge på ett boende med hög smitta, så fungerar det ofta att ha dialog med närstående och förklara varför besök inte kan ske, säger Malin Grape.

Äldreboende är en bostad

Ett äldreboende är inte en institution som går att låsa och de som bor där får inte förbjudas att röra sig fritt eller ta emot besök i sin bostad. Ett äldreboende är den enskildes hem. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har tidigare konstaterat att den som driver äldreboendet har ansvar för att se till att besök kan ske på ett säkert sätt. Undantaget är när Folkhälsomyndigheten fattar lokalt beslut om besöksförbud. Då får personal på boendet neka besökare att komma in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!