Pantsystemet ställer till det för juicetillverkaren

Juicetillverkaren Wellnox populära små shots på plastflaska är i farozonen – de är för små för pantmaskinerna. Något som kan äventyra hela Norrköpingsföretagets ekonomi. "Vi överlever inte om halva omsättningen försvinner", säger Thomas Sjölander.

Det är på grund av den här flaskan som Wellnox just nu går en fajt mot Naturvårdsverket.

Det är på grund av den här flaskan som Wellnox just nu går en fajt mot Naturvårdsverket.

Foto: Mattias Heikki

Östergötland2024-03-20 09:00

Wellnox går just nu en fajt med Naturvårdsverket gällande regler för pantning av de juiceflaskor som Norrköpingsföretaget tillverkar. Enligt Naturvårdsverket ska alla plastflaskor och metallburkar för dryck från och med januari 2023 ingå i ett godkänt retursystem för att få säljas i Sverige. 

Då Wellnox lilla shotflaska på 65 milliliter är för liten för dagens pantsystem har det uppstått ett problem – man kan tvingas sluta tillverka den. Företaget har fått dispens, men den löper ut den 30 juni i år. Något som Tidningen Näringslivet rapporterat om.

Nu börjar tiden rinna ut för företaget.

– Vi vill inget annat än att vara med i pantsystemet, men vi får inte ställa krav på de som har tillverkat det rådande retursystemet. Det känns helt sjukt, säger Thomas Sjölander, grundare och delägare i Wellnox.

Naturvårdsverket gav företaget dispens för hela 2023 och sex månader för 2024. Men nu vill myndigheten inte ge någon mer dispens. Det motiveras bland annat med att de anser att 18 månader är tillräcklig lång tid för att anpassa sin produkt till det godkända retursystemet.

undefined
Wellnox omsätter årligen ungefär 35 miljoner kronor, varav shotflaskan står för ungefär hälften av omsättningen. "Realiteten är att om vi inte hittar någon lösning så överlever vi inte ... att ta bort halva omsättningen, det finns inte", säger Thomas Sjölander.
undefined
För liten för pantsystemet. Den här shotflaskan med 65 milliliter juice är inte godkänd i det svenska retursystemet som det ser ut nu.
undefined
Thomas Sjölander, grundare och delägare i Wellnox, har stött på problem för sina shotflaskor med juice. De är för små för pantsystemet, därmed kan Norrköpingsföretaget tvingas sluta tillverka den populära produkten. "Jag vill ändå tro att det sunda förnuftet måste segra", säger han.

Naturvårdsverket skriver vidare att de inte kan ta hänsyn till hur det här beslutet påverkar Wellnox ekonomi.

"Bolaget har åberopat företagsekonomiska eller konkurrensmässiga hänsynstaganden. Då den typen av intressen inte ska vägas in i bedömningen bör dessa inte läggas till grund för bedömningen hur lång dispens som ska beviljas", skriver Naturvårdsverket i sitt yttrande.

Thomas Sjölander har överklagat Naturvårdsverkets beslut till mark- och miljödomstolen.

– Det som går att överklaga är själva tiden på dispensen. Vi vill ha lite längre tid på oss. En ny EU-förordning är på gång och i den finns det undantag för flaskor som är mindre än 100 milliliter från att ingå om det inte är tekniskt möjligt i pantsystemet, vilket skulle gynna oss. Men den är ett par år bort, säger Thomas Sjölander.

undefined
Det är på grund av den här flaskan som Wellnox just nu går en fajt mot Naturvårdsverket.

Norrköpingsföretagaren pekar på flera punkter som han anser är felaktiga i den här processen.

– Dels bryter Sverige faktiskt mot EU:s artikel 18, där det står att ett land inte får förbjuda företaget från att tillverka produkten om det inte finns ett fungerande retursystem. Dels är det en så himla liten mängd det rör sig om. Av all plast som lämnas in i våra återvinningsstationer är det cirka 100 000 ton som återvinns. Våra små flaskor står för 34 ton plast, det blir en väldigt liten procentuell del.

Wellnox har en omsättning på ungefär 35 miljoner kronor, varav den populära 65 milliliter-shoten står för 15-17 miljoner – det vill säga hälften av företagets omsättning.

Hur orolig är du för ekonomin? Finns det till och med risk för att ni tvingas gå i konkurs?

– Jag vill ändå tro att det sunda förnuftet måste segra. Man kan inte tvinga ett företag med 25 anställda och som investerat 40 miljoner i en anläggning att ta ansvar för det här. Men samtidigt, realiteten är att om vi inte hittar någon lösning så överlever vi inte ... att ta bort halva omsättningen, det finns inte.

– Man kan tycka det är sårbart med att bara ha en produkt som är så viktig för företaget. Men samtidigt är vi stolta och glada över den framgång vi haft med vår shotflaska de senaste åren.

undefined
Wellnox har funnits sen 2014 och har idag 25 anställda. Sedan några år tillbaka driver de sin egen juicefabrik Haga Tapperi.

Varför ändrar ni inte bara storleken på flaskan, så att den blir godkänd i pantsystemet?

– På grund av prispunkten. Nu ligger priset på 10-12 kronor, det är en spontanprodukt. Med en större flaska så måste vi höja priset till minst det dubbla, då blir det en helt annan grej för konsumenterna när de går och handlar.

Varför ändrar ni inte bara materialet i flaskan?

– Vi har tittat på bioplaster, men problemet blir det samma, det ska in i pantsystemet. Vi har också tittat på glas, men det känns också tveksamt ur miljöaspekten. Dessutom upplevs glas som ömtåligt och mer oattraktivt för köparna, vi tror att spontanköpen går bort då.

För att få fortsätta att tillverka och sälja sina små plastflaskor – i väntan på den nya EU-förordningen – kommer Thomas Sjölander att söka stöd hos politiker och Svenskt Näringsliv. 

– Det här är en politisk process där det krävs så lite. Det krävs bara att politikerna skriver om direktiven till Naturvårdsverket, det kanske rör sig om typ tre rader, säger Thomas Sjölander.

Wellnox bildades 2014. I företagets fabrik Haga Tapperi produceras flera olika sorters juicer i bag-in-box, flaska och shot.

Karta: Haga Tapperi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!