Nya kriminella gäng på landets fängelser

Kriminalvårdens säkerhetsavdelning i Norrköping ska ta fram en ny strategi. Detta då antalet incidenter ökar och anställda märkt av en sämre stämning på anstalterna, skriver SVT nyheter.

Stämningen är sämre på landets anstalter. Nu ska Kriminalvården ta fram en ny plan mot de kriminella gängen.

Stämningen är sämre på landets anstalter. Nu ska Kriminalvården ta fram en ny plan mot de kriminella gängen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/arkiv

Östergötland2017-05-25 11:42

De kriminella nätverken blir allt fler och har lösare strukturer än förr. De har inte alltid någon tydlig hierarki eller styrning och består ofta av vänner.

Det berättar säkerhetsavdelningens enhetschef Niklas Bellström för SVT nyheter. Nu gör sig Kriminalvården redo för att bemöta denna nya typ av brottslighet.

– Vår bedömning är att det kommer komma fler klienter till Kriminalvården som är unga men har en komplex problembild med sig med omfattande grov kriminalitet, tidig kriminell debut och en hög risk för återfall i brott. Vi kommer att utmanas i hanteringen av de här klienterna och deras omfattande och snabbt skiftande kriminella nätverk, säger han till SVT nyheter.

2009 inleddes ett samarbete mellan Kriminalvården och elva andra myndigheter med syfte att motverka den organiserade brottsligheten.

I slutet av 2015 utvidgades satsningen till att också rikta sig mot utsatta områden.

Arbetet har börjat resulterat i en förändring av stämningen på landets anstalter.

– Under hösten, vintern och våren har vi börjat se indikationer på att det är ett ökande problem i Kriminalvården. Vi har sett fler incidenter i det här sammanhanget och personal vittnar om att stämningen har förändrats till det sämre på framför allt ungdomsavdelningar, säger Niklas Bellström till SVT nyheter.

En ny strategi mot organiserad brottslighet ska nu tas fram av Kriminalvården.

På olika platser i landet har referenspersoner utsetts och ett inledande seminarium har hållits i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!