Nya inbrottsvågen i länet – har fördubblats på ett år

Verktygsstölder ur företagsbilar har ökat kraftig i polisregion öst under årets första månader. "Det finns ju en marknad för det här, det är därför det är eftertraktat", säger Eva Johansson.

Bilinbrott i företagsbilar har ökat kraftigt i polisregion öst.

Bilinbrott i företagsbilar har ökat kraftigt i polisregion öst.

Foto: Ulf Stråhle

Östergötland2024-02-22 21:00
undefined
Bilinbrott i företagsbilar har ökat kraftigt i polisregion öst.

Har du dyra verktyg eller maskiner i din firmabil? Då kan det vara läge att vara lite extra vaksam.

Under årets första månader har regionen utsatts för 136 inbrott i företagsbilar. De allra flesta har skett i Östergötlands län, men även Södermanlands län och Jönköpings län är ansatta. Det brukar sällan vara endast en bil som utsätts utan gärningspersonerna brukar slå till mot flera bilar samtidigt innan de drar vidare. Det är nästan ett dubblerat antal fall av inbrott i företagsbilar i regionen under årets första två månader 2024 i jämförelse med samma period 2023.

Polisens tes är att det dels rör sig om flera falanger av olika organiserade stöldligor, men också lokala aktörer som är ensamagerande.

– Dels är det relativt lätt att sälja föremålen och dels är det svårt att härleda godset till ett specifikt ärende, säger Eva Johansson, brottsanalytiker på brottssamordningen i polisregion öst, i ett pressmeddelande.

undefined
Polisen tror att det rör sig om flera falanger av olika organiserade stöldligor som ligger bakom ökningen av bilinbrott i företagsbilar.

Tillsammans med försäkringsbolag har polismyndigheten nyligen gått samman för att varna just för den här typen av inbrott, och samtidigt tipsa om hur man kan skydda sig. Det handlar bland annat om att parkera synligt och ha bra lås och larm.

– Jag vill slå ett slag för airtags och gps-puckar. Dels kan man införskaffa det ganska lätt och till ett relativt lågt pris, men det kan göra enorm skillnad om man väl blir bestulen. Om någon har en position att delge ökar möjligheten för oss att spåra godset. Då ökar också möjligheten för den som blivit utsatt att få tillbaka sina stulna verktyg, säger Eva Johansson som också vill påminna om att märka sina maskiner och verktygslådor på något sätt.

– Det händer att vi anträffar verktyg vid husrannsakningar och fordonskontroller, men det är väldigt svårt för oss att härleda var de kommer ifrån. Om de är märkta så är det mycket större chans att man kan få tillbaka sina saker, säger hon.

Verktyg och maskiner är ofta dyra att köpa in, vilket kan bidra till att marknaden med stulna varor är stor.

– Köparna kan vara företag som inte frågar varifrån verktygen kommer, det kan också vara intet ont anande privatpersoner. Vi ser även att mycket av stöldgodset försvinner ut från Sverige, säger Eva Johansson.

Båda små och stora företag finns bland de som drabbas. Allt från stora koncerner till enskilda firmor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!