Maria Kustvik är inget nytt namn för Correns läsare eller de anställda i tidningshuset. Hon har varit reporter, featureansvarig, nyhetschef och nu senast onlinechef i Öst Media, där Östgöta Correspondenten ingår.
Så här kommenterar Öst Medias vd Nils Olauson utnämningen:
– Det är en del i en större omorganisation inom Öst Media som syftar till att stärka den lokala förankringen av våra titlar och därmed också stärka den lokala bevakningen i våra spridningsområden. Att just Maria Kustvik får rollen som chefredaktör och ansvarig utgivare för Corren känns naturligt. Hon bor i Linköping, är en rutinerad ansvarig utgivare och en tydlig ledare. Hon har läsarnas intresse i fokus och hon brinner verkligen för att utveckla den lokala journalistiken.
Och så här säger Maria Kustvik själv:
– Det känns fantastiskt. Det hade jag aldrig trott när jag klev in här för 20 år sedan som sommarvikarie.
Corren ska bli mer lokal sägs det. Varför?
– Det är det som är vår kärnverksamhet. I en alltmer global värld har samtidigt det superlokala blivit mer intressant. Vi kanske underskattade människors nyfikenhet på vad som händer i närområdet innan vi började analysera vad våra prenumeranter läser på vår sajt.
Vad tycker du är bra lokaljournalistik?
– Att granska den lokala makten och på ett engagerande sätt skildra verksamheter och människor som finns runt oss här där vi bor. En bra lokalnyhet kan vara väldigt liten och beröra väldigt få, det viktiga är att den berör.
Vad kan Corren bli bättre på?
– Vi är oslagbara när det händer saker. Vi är 35 journalister på redaktionen och är snabbast och har en enorm muskelkraft när vi hjälps åt för att berätta i form av livesändningar, rörligt, intervjuer och text. Det jag ser att vi är mindre bra på är granskande avslöjande, förklarande och berättande journalistik. Det kommer att tillsättas resurser för det ändamålet. Journalistiken ska vara så vass och engagerande att det inte ska gå att välja bort oss.
Du efterträder din man, Christer, i rollen som chefredaktör. Det är lite speciellt?
– Ja. Det jag tar med mig från honom är den nära relationen han har haft med våra läsare och framför allt hur mycket han lärt sig om vilka de är och vad de vill ha. Det tänker jag förvalta.
I en intervju med Christer skickade han med till sin efterträdare att han ville se möten med fler människor och en önskan om ökad korrekthet.
– Jag håller med. Jag blir själv irriterad över slarvfel och stavfel för det handlar om vår trovärdighet. Och människor vill läsa om människor. Det ser vi inte minst på hur läst och uppskattat vårt familjematerial är.
Är det något du vill ha sagt som jag inte frågat om?
– Jag trodde du skulle fråga om klickjournalistik och papperstidning kontra nätet. Jag tror nämligen att man kan ha två tankar i huvudet samtidigt och värna pappret men ändå öka digitalt. Och när det gäller klickjournalistik är vi inte intresserade av att folk bara läser rubrikerna. Ett av våra viktigaste verktyg är att mäta hur många som läser minst 80 procent av en artikel. Det är ett kvitto på att vi skriver artiklar som våra läsare vill ha.
Finns Corren kvar som papperstidning om tio år?
– Ja. Det avgörande för oss är att leverera relevant lokaljournalistik i de kanaler som våra läsare vill ha den i. Många vill fortfarande ha den i papperstidningen, men vår starkast växande kanal är mobiltelefonen, så där måste mycket av vårt fokus ligga.