Screening innebär att man med olika typer av tester försöker upptäcka cancer innan några symtom märks. Just tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancertypen och varje år avlider 2 500 svenskar i sjukdomen. Chanserna att botas ökar om cancern upptäcks tidigt.
På rekommendation från Socialstyrelsen inför nu Region Östergötland en sådan screening med start i höst. Då till en början för alla 60-åringar, sedan kommer åldersspannet att ökas till alla mellan 60 och 74 år under en period på tre till fem år.
Med screening beräknas dödligheten att minska med ungefär 20 procent. För Östergötlands del skulle en minsking på 20 procent innebära 25 färre dödsfall per år.
När hela screeningprogrammet är färdigt kommer alla mellan 60 och 74 år att erbjudas testning vartannat år. Testningen går ut på att personen får hem en provtub där man lämnar ett avföringsprov. Provet visar sedan om det finns blod i avföringen. Om blod upptäcks blir personen kallad till sjukhuset för ytterligare test. Regionen påpekar att blod i avföringen oftast inte beror på cancer, men att det alltid måste utredas.
– Det är positivt att vi nu inför screening av tjock- och ändtarmscancer. Vi kan rädda fler liv och samtidigt minska framtida vårdbehov genom att tidigt upptäcka och förhindra sjukdomen, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S), i ett pressmeddelande.
I dag är det bara Region Stockholm och Gotland som erbjuder en sådan här screening.