Nya betesregler möts av kritik

Kraven på att nötkreatur ska ha en sammanhängande betesperiod har slopats.Positivt för både lantbrukare och djur eller ett bakslag för svensk djurhållning? Åsikterna går isär.

Oro. Det finns en oro för att de nya betesreglerna kan innebär att färre kor kommer ut på grönbete.

Oro. Det finns en oro för att de nya betesreglerna kan innebär att färre kor kommer ut på grönbete.

Foto: Jonson Fredrik

Östergötland2016-06-04 12:00

Den 15 maj ändrades betesreglerna för nötkreatur.

För Östergötlands del har kravet tidigare varit att djuren ska gå ute på bete minst tre månader per år, varav 60 dygn ska vara sammanhängande. Det kravet har nu tagits bort.

Borta är också kravet på journalföring över när djuren hållits inne av olika anledningar, som otjänligt väder eller rovdjursangrepp. Även betesplanerna, där de lantbrukare som valde att dela upp sitt bete i perioder var tvungna att föra journal över varför, har försvunnit.

Kraftig oro

Syftet med förändringarna är att förenkla för lantbrukarna.

– De gamla reglerna var svårtolkade och innebar en stor administrativ börda, säger Gunnar Palmqvist, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Men Djurens Rätt kritiserar de nya reglerna och flaggar för att färre djur kan komma att släppas ut på grönbete när den sammanhängande betesperioden tagits bort. När även kraven på journalföring försvunnit finns en oro för att djurskyddsinspektörerna kommer att få svårare att kontrollera att djuren faktiskt hålls på bete och ges utevistelse i den omfattning som lagstiftningen kräver.

Få missköter sig

Helen Loor, länsveterinär, tror dock inte förändringarna kommer göra någon större skillnad i djurskyddsinspektörernas arbete.

– Om en lantbrukare släpper ut sina djur eller inte är svårkontrollerat även med journalföring. Rent krasst är det även i fortsättningen det vi ser ute i fält som har störst betydelse, säger hon och fortsätter:

– Det positiva med de ändrade reglerna är att betesrätten ändå tydliggörs som mycket viktig för djurens hälsa.

Helen Loor menar att länsstyrelsen har bra koll på vilka som följer reglerna och vilka som försöker tänja på dem.

– Det är ett fåtal som missköter sig och jag tror att det finns en poäng i att få bort pappersarbetet, säger hon.

Sunt förnuft

Tomas Gunnarsson, på Sänkdalens gård berörs inte personligen av de förändrade reglerna, då gården är ekologisk och ansluten till Krav. Han förstår dock varför förändringarna sker.

– Vi närmar oss en situation där det gäller att underlätta för lantbrukare eller acceptera att vi snart inte har några kor kvar, säger han.

Han ser inte att förändringen av betesreglerna skulle vara avgörande och tror heller inte att de kommer att göra någon större skillnad.

– Det sunda förnuftet får råda och de allra flesta vill släppa ut sina djur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om