Det är en halv kilometer grusväg från parkeringen vid Svartåmynningens naturreservat till fågeltornet vid Nybro. Kånkandes varsin tubkikare över axeln börjar Leif Jern och Sofie Hellman vandringen bort. Den här eftermiddagen är det bara gäss och änder vid Roxens igenvuxna strandkant. Eller, det är åtminstone vad ett otränat öga ser. De rutinerade ställer snabbt in skärpan och ser skräntärna, brun kärrhök, havsörn. Men ingen ägretthäger, som blivit vanligare i reservatet.
En art som för bara några år sedan var ovanlig i Östergötland, är den brandkronade kungsfågeln.
– Men nu ses flera häckande par i Östergötland varje år, bland annat i Rydskogen. Brandkronad kungsfågel trivs i varmare klimat och har tagit sig uppåt i Europa. Fåglar förflyttar sig i höjdled när människan tar över deras naturliga miljöer, säger Sofie Hellman.
När klimatet förändras är det vissa fågelarter som gynnas och andra som missgynnas. Fjolårets torka var tuff för fåglar som äter insekter.
– Det var otroligt mycket färre insekter än vanligt exempelvis i Tåkerns vassar, så insektsätande fågelungar fick inte tillräckligt med mat. För exempelvis skäggmesen som stannar över vintern och lever av vassfrön blev det ännu svårare, eftersom vassen togs hårt av torkan, säger Sofie Hellman.
– Kommer det ovanligt stora skyfall dränks istället fågelbon. Samtidigt har det alltid varit torka och skyfall, fast det är kanske vanligare nu, säger Leif Jern.
Mycket med fågelskådandet är sig likt sedan hans intresse föddes på 60-talet, men mycket har också förändrats. Med ny teknik är förutsättningarna för den som ger sig ut i dag väsensskilda jämfört med då; med en bra kikare kan du se en fågel på kilometers avstånd och i appar förutspås hur väderförhållanden påverkar chansen att se specifika arter. Dyker en ovanlig fågel upp larmas det snabbt ut i pushnotiser för att andra ska hinna fram.
– Det har skett en attitydförändring. Förr kunde det vara lite halvsnobbigt, man ville inte riktigt dela med sig. Den största förändringen är att det är mycket fler kvinnor och yngre som skådar nu, säger Leif Jern.
Sofie Hellman personifierar den nya generationen. Efter bara några år som fågelskådare är 25-åringen i dag ordförande för Östergötlands ornitologiska förening.
– Det är en fin gemenskap, att komma upp i ett fågeltorn och träffa sina kompisar.