Nya studien: Längre immunitet mot covid-19 än man trott

Antalet smittade med covid-19 som behöver sjukhusvård i Östergötland fortsätter sakta att minska. Samtidigt visar en ny studie att immuniteten efter en infektion kan vara längre än man tidigare trott.

Jens Raffelsberger, smittskyddsläkare i Region Östergötland, säger att man måste avvakta fler studier innan man kan säga något definitivt om immunitet.

Jens Raffelsberger, smittskyddsläkare i Region Östergötland, säger att man måste avvakta fler studier innan man kan säga något definitivt om immunitet.

Foto: Julia Djerf/Region Östergötland

Östergötland2021-02-16 17:35

Studien, som är gjord på Danderyds sjukhus och Karolinska institutet i Stockholm, visar att immuniteten efter en covid-19-infektion räcker i åtminstone nio månader. Av de 370 sjukvårdsanställda som deltog i studien hade 96 procent kvar antikroppar efter så lång tid. Studien visade också att risken att smitta någon annan medan man har antikroppar var väldigt liten.

Jens Raffelsberger, smittskyddsläkare i Region Östergötland, är försiktigt optimistisk till resultatet.

– Man måste vänta och se innan man kan säga något definitivt. Det är en studie och den är dessutom inte så stor. Men visst ger det en förhoppning om att de flesta bildar antikroppar och inte för smittan vidare på åtminstone nio månader. Sen vet man inte hur länge man har skyddet, eftersom det inte har gått att mäta längre.

Kan en person som nyligen tillfrisknat efter covid-19 leva som vanligt i några månader?

– Än så länge måste man fortsätta att följa rekommendationerna som finns. Det här är bara en liten studie. Och visst var det 96 procent i den som hade skydd, men en liten del hade det inte. Vi får hålla ut ett tag till innan man ser en effekt av vaccineringen.

undefined
Under tisdagen vårdades 62 patienter med covid-19 på sjukhus i Östergötland.

Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att personer som genomgått en infektion har en låg risk att bli sjuka igen inom sex månader.

– Ju längre i tiden vi kommer desto mer information får vi. Tidigare har man sagt sex månader, men det beror på att man inte har kunnat följa upp personer längre än så.

På en presskonferens under tisdagen fick Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell en fråga om den nya studien. Hon svarade då att personer som vet om att de har haft en infektion de senaste sex månaderna inte behöver se till att just de blir de som vaccineras först när det är dags för deras fas.

Hon påpekade också vikten av att fortsätta hålla på rekommendationerna, oavsett om man nyligen haft en infektion.

– Vi är inte skyddade i befolkningen och om man inte fortsätter med rekommendationerna så kommer smittan att öka, säger Karin Tegmark Wisell.

Under tisdagen vårdades 62 patienter med covid-19 på sjukhus i länet. Det är en minskning med fyra patienter från måndagen och en fortsatt försiktig trend nedåt från den andra vågens högsta topp kring årsskiftet, då det som mest vårdades 140 patienter under ett dygn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!