– Vi känner oro inför hösten om folk inte vaccinerar sig, säger Barbro Söderström, intensivvårdssjuksköterska på US.
Patientgruppen som nu kommer in för intensivvård på grund av covid-19 är yngre och friskare än tidigare.
Det är överläkaren och sektionschefen Carl Hildebrand som bjudit in oss till intensivvårdsavdelningen på Linköpings universitetssjukhus. Han är orolig. Vi visas in ett konferensrum där vi får träffa överläkare, intensivvårdssjuksköterskor och undersköterskor. De ser allvarliga ut.
– Innan vaccinationerna kom igång var den typiska patienten en 60-årig man med högt blodtryck. Kanske även ibland lite övervikt. Nu är patienterna yngre, 30-50 år och har av någon anledning missat att vaccinera sig. Det är unga, friska och starka människor, säger Carl Hildebrand.
På iva på US finns tolv platser, men bara nio är bemannade. På iva lämnas patienten aldrig själv. Arbetsbelastningen för personalen har varit hård under pandemin, som vi tidigare berättat om.
– Vi har jobbat hårt i ett och ett halvt år. Det finns ingen energi kvar, vi har kämpat så hårt. Vi har jobbat extra hela tiden och långa pass. Det har tärt på oss fysiskt och psykiskt att kämpa så länge. När man går till jobbet vet man inte när man kommer hem, men vi måste räcka till. Patienterna går före allt, säger ivasjuksköterskan Fatemah Vardkar.
Under sommaren när smittspridningen varit förhållandevis låg, har regeringen i samråd med Folkhälsomyndigheten beslutat om att lätta på en del av restriktionerna, medan andra finns kvar.
– När vissa restriktioner har släppts, så verkar många tro att det gäller alla restriktioner och att man kan leva som vanligt, säger ivasjuksköterskan Susanne Johansson.
– Restriktionerna är som hastighetsskyltarna på motorvägen. Det står 110 på skylten, men många tänker att det inte gäller en själv, säger kollegan Barbro Söderström.
– Man blir jättefrustrerad, säger undersköterskan Frida Wilhelmsson.
En grupp som drabbats extra hårt av pandemin är utrikesfödda, enligt Folkhälsomyndigheten. Inom gruppen finns fler konstaterade fall, fler som behöver intensivvård och fler avlidna. Intensivvårdssjuksköterskan Fatemah Vardkar – som själv härstammar från Iran – lyfter frågan.
– Invandrare är en stor del av samhället. Många har med sig en misstro mot myndigheter och kan tyvärr bli mer mottagliga för felaktig information om exempelvis vaccinets biverkningar. När samhället inte kommer ut med information till dem som har svårt med språket, blir det ännu svårare.
– Jag vill verkligen vända mig till den gruppen med uppmaningen att ta vaccinet. I andra länder, som många av oss kommer ifrån, så kämpar människor för att få vaccinera sig och då kostar det dessutom pengar. I Sverige är det gratis, säger Fatemah Vardkar.
I samhället finns det även andra som inte är vaccinerade. Enligt Region Östergötland är det många i åldersgruppen 18-39 år som fortfarande inte har bokat tid för vaccination.
– Vi är trötta efter en så lång pandemi, men vi började känna hopp om att vaccinationerna skulle kunna få bort den här sjukdomen. Man blir uppgiven och lite ledsen när det kommer in patienter som inte är vaccinerade, säger Sebastian Geijer, ivasjuksköterska.
– Inom sjukvården vill vi inte lägga skulden på de som inte vaccinerat sig, men vi vill uppmuntra till att ta vaccinet. Det är enda sättet att återgå till ett normalt liv, säger överläkare Johanna Sjöwall, som är överläkare på infektionskliniken.
Brukar patienterna uttrycka ånger över att de inte har vaccinerat sig?
– Inte till oss, men det är ingenting vi frågar, säger Lotta Melkersson, ivasjuksköterska.
– Det vi kan göra är att påminna och uppmuntra anhöriga att vaccinera sig, fyller Johanna Sjöwall i.
Var femte person som fått intensivvård för covid-19 avlider. Utfallet är något högre än för andra iva-patienter. På US intensivvårdsavdelning har drygt 200 patienter vårdats med covid-19, av dem har cirka 40 personer avlidit. Sjuksköterskorna berättar att de aldrig vänjer sig vid att patienterna dör ifrån dem.
– Högre belastning innebär också högre sannolikhet att avlida. Då hinner vi inte göra det vi vill och så perfekt som vi vill göra det, säger Carl Hildebrand.
När viruset kommer in i kroppen identifierar immunförsvaret det som ett hot och börjar bekämpa viruset, som i sin tur skyddar sig mot angreppet. Hos vissa personer reagerar kroppens försvar extra kraftigt. Då kan sjukvården också behöva hjälpa till för att dämpa immunförsvarets reaktion.
– Inflammationen som uppstår kan göra så att organ som njurar och lungor inte orkar fungera. Då samlas det vätska i lungorna och luftutbytet fungerar inte. Då kan man inte andas, förklarar Johanna Sjöwall.
– Ibland önskar man att man kunde filma för att visa andra hur allvarligt det är. Så att de ser andnöden och paniken som vi ser, säger Fatemah Vardkar.
– Det är ingen vanlig förkylning, som vissa tror. Det är en väldigt allvarlig sjukdom, säger Carl Hildebrand.
Från personalen är budskapet tydligt:
– Vi vill verkligen be folk att vaccinera sig. Hur rädd man än är för vaccinet så är vaccinet det enda som hjälper, säger Barbro Söderström.
Undersköterskan Frida Wilhelmsson inflikar:
– Om det är nålsticket man är rädd för, kan vi berätta att det är betydligt fler stick här.