Nordens höga självmordssiffror brukar ofta förklaras med att de långa mörka vintermånaderna kan orsaka nedstämdhet och årstidsbundna depressioner. Men flest självmord begås under sommaren.
– För någon som redan mår dåligt är det svårt att se solen och ljuset och hur alla andra lever upp på sommaren. Det orkar man inte se som deprimerad och det kan leda till att man isolerar sig ännu mer, säger Mariann Åström.
Hennes egen son Fredrik tog livet av sig just en varm sensommardag i augusti 2001, 26 år gammal. Tidigare samma dag hade de fiskat kräftor. Fredrik hade kämpat med depression och ångest i flera års tid, men verkade må bättre. Trodde de.
I efterhand kan de se att varningssignalerna fanns där. Det är inte ovanligt att självmordsbenägna personer ger sken av att må bättre tiden precis innan. Beslutet att avsluta sitt liv kan skänka ett lugn som gör att de som bestämt sig verkar gladare. Det kan också vara ett sätt att lura en orolig omgivning.
– Han sa att han hade gett bort sin katt till grannarna. Varför ger man bort en katt man älskar? Det är typiskt att göra ”rent hus” innan man försvinner, säger Tom Åström.
Den 20 juli skrev organisationen Mind, en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa, i en debattartikel i Dagens Nyheter att inte tillräckligt görs för att förebygga självmorden. Riksdagen har sedan 2008 en nollvision för självmord, precis som det finns en nollvision om döda i trafikolyckor.
Dödsfallen i trafiken har minskat markant, men självmorden ökade år 2013 för andra året i rad. Totalt var självmorden 133 fler förra året än år 2008 när nollvisionen infördes. Att jämföra trafikdöd med självmord fullt ut går inte, menar Mind, men i det förebyggande arbetet kan man ta lärdom. Många självmord är impulshandlingar som utlöses av tillfälliga kriser, som att bli arbetslös eller lämnad av sin partner. I artikeln föreslås att Folkhälsomyndigheten ska få resurser att samordna arbetet centralt, alternativt att en ny myndighet tillsätts.
– Det är helt rätt väg att gå. Som det ser ut nu är arbetet väldigt splittrat. Kommuner, landsting och psykiatri jobbar på varsitt håll men det finns inget helhetsprojekt, säger Tom Åström.
Linköpingsforskaren Lars-Håkan Thorell har utvecklat ett instrument som kan utvisa vilka som är självmordsbenägna. Genom att läsa av svettutsöndringar i fingertopparna via en sensor, samtidigt som personen upprepade gånger får lyssna på en ton i hörlurar, kan man se om personer har så kallad låg reaktivitet.
– Förklaringen är att de som bestämt sig för att lämna den här världen inte är intresserade av sin omgivning. Menar man allvar med att vilja ta sitt liv är rädslan för smärta borta och det syns också i reaktionerna. En tredje förklaring kan vara att den låga reaktiviteten orsakat relationsproblem, eftersom man reagerar mindre på omvärldens signaler. Det kan alltså vara både en konsekvens och en orsak till viljan att ta sitt liv, säger Lars-Håkan Thorell som forskat på metoden sedan 1987.
Tonen sänds ut ett antal gånger under en kvart. Det normala är att de personer som inte är självmordsbenägna, även om de är deprimerade, reagerar de första tio, elva tonerna. Men är personen självmordsbenägen uteblir reaktionen efter en eller två toner. Metoden är nu ute på en stor teststudie. Lars-Håkan Thorell hoppas att den kan börja spridas till sjukhus och vårdcentraler redan nästa år.
– Det här är ett stort genombrott, ett objektivt sätt att se vem som är i riskzonen för att ta sitt liv. Jag har stort hopp om att det ska kunna få ner självmordstalen, säger Lars-Håkan Thorell.
Mariann och Tom Åström tror att tekniken är ett stort steg på vägen. Men det förebyggande arbetet måste också förbättras, och sjukvårdspersonal som behandlar en självmordsbenägen person kan bli bättre på att utnyttja nätet av anhöriga runt den som söker hjälp.
– Pratar man med familjen får man en bättre helhetssyn på patientens mående. Även fast vår son var vuxen så var han fortfarande ung och förvirrad över livet. Det var en kris som han hade kunnat ta sig ur, säger Mariann Åström.
Deras son var adopterad och brottades med identitetsproblem. När han mådde som sämst fick han läkarens intyg om att åka ensam på en resa till Sydkorea för att söka efter sina rötter.
– Det var ju vansinnigt, där skulle läkaren ha satt ner foten, tycker de båda två.
Även fast vägen tillbaka sedan den där augustidagen varit lång och svår för familjen, som också består av Fredriks syster Susanne, har det fört dem närmare varandra. De har valt att vara öppna med sin historia och föreläser och är engegerade på olika håll, bland annat i Spes, riksförbundet för anhöriga till någon som tagit sitt liv.
– Det finns ett så starkt tabu kring självmord som bara måste brytas, säger Mariann Åström.
Tror ni att det går att nå en nollvision, alltså att ingen tar sitt liv?
– Kanske inte, men det måste vara målet. Självmord är inget annat än en permanent lösning på ett tillfälligt problem, säger Tom Åström.