För att begränsa smittspridningen av covid-19 uppmanas nu östgötarna att sätta sig själva i "personlig lockdown".
Orsaken är den kritiska situationen inom sjukvården.
– Vi skickar redan patienter till andra län för att vi i princip har nått gränsen för vad vi klarar av. Vi tycker att vi tidigare har varit tydliga kring det allvarliga läget, men det räckte inte. Nu var vi tvungna att få människor att förstå. Därför paketerade vi budskapet i "personlig lockdown", säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.
Ett otäckt ord för att få oss att inse allvaret?
– Ja.
"Personlig lockdown" innebär att du endast ska träffa de du bor med under två veckor framåt.
Kan man träffas ute och grilla korv?
– Nej, avstå från det under de här två veckorna. Träffa bara de som du bor med. Är du ensamstående kan du fortsätta träffa en liten isolerad grupp. Är det så att du måste träffa någon, då är det utomhus med minst två meter som gäller.
Kan man spela golf? Padel?
– Helst ska man avstå. Men är man helt själv på golfbanan och spelar med den du bor med, då kan man vara ute.
Ska man överhuvudtaget gå i affärer?
– Nej, om du absolut inte måste. Mataffären måste många gå till, men då gäller det att handla ensam.
Även de som vaccinerats, har antikroppar eller nyligen haft covid-19 uppmanas att sätta sig själva i lockdown.
Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att man kan träffa några inomhus och krama barnbarnen tre veckor efter första dosen. Varför gäller inte detta längre i Östergötland?
– Folkhälsomyndigheten ger rekommendationer på en nationell nivå, men de måste sedan anpassas till regionala förhållanden. Det finns risk för så kallade genombrottsinfektioner, alltså att man blir smittad fast man är vaccinerad. När samhällsspridningen är stor ökar risken för dessa genombrottsinfektioner. Vi måste få ned den totala smittspridningen. Därför gäller personlig lockdown för alla.
Många östgötar känner nog att de redan lever i en lockdown.
– Ja, och det är viktigt att de inte blir nedslående av den skarpa tonen. Nu måste vi nå fram till de som tidigare inte följt restriktionerna.
Lär de som redan slarvar hörsamma detta?
– Vi hoppas att de träffas av budskapet. Covid-19 måste komma nära för att man ska förstå allvaret. Det märks tydligt i vår smittspårning. När människor får covid-19 och inser att de kan ha spridit viruset vidare blir de väldigt ångerfulla. Vi måste få människor att tänka till innan de smittas.
Många läsare har tröttnat på att det – som de uppfattar det – hela tiden kommer olika bud. Vissa tycker att det vore bättre att stänga ned samhället helt en period istället för att "hatta" eller vela. Är det en lösning ni har diskuterat?
– Nej, i Sverige är det bara regeringen som kan införa en lockdown. Och i andra länder, som har testat detta, har man först fått ner smittan, men när man sedan har öppnat upp igen så har man fått en gräslig situation, till exempel i Nederländerna och Frankrike.
Många av våra läsare säger också att regionen borde förbjuda snarare än uppmana. Vad svarar du dem?
– Det är samma där. Inom svensk lagstiftning så får vi (på regionen) inte införa såna förbud. Och gjorde man det skulle man också behöva lagföra de som bryter mot förbuden. Men visst förstår jag att man kan bli frustrerad på att systemet inte räcker till, säger Britt Åkerlind.