Östergötland är inte det enda landskap som skapat en landskapsmåltid, det har alla de övriga 24 landskapen också gjort, alla efter sina förutsättningar. Redan under torsdagen presenterades rätterna på Måltidens dag på Skansen i Stockholm. Nästa år ska de ingå som en del i att Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad.
Men det är ingen tävling. Det säger Louise Ridderström, verksamhetsledare för Östgötamat som tillsammans med ett gäng duktiga och kreativa kockar, och Hagdahlsakademien, fick uppdraget av länsstyrelsen i Östergötland att skapa måltiden.
Måltiden ska spegla allt det Östergötland har av skog, slätt, sjö och bondens arbete. Hållbarhet är också en viktig faktor. Allt på råvaran tas tillvara. Inte ens potatisskalen kastas bort och kräftskalen i förrätten kokas av till buljong.
Men raggmunksälskare kan vara lugna. Den otroligt populära landskapsrätten är inte det minsta hotad.
– Absolut inte. Men landskapsmåltiden är mera en hel måltid med förrätt, huvudrätt och dessert, säger Louise Ridderström.
Det nya är också att man frångått lite av det här med "fine dining" i betydelsen av allt ligger prydligt på tallriken när maten serveras. Nu är det i stället konceptet "sharing" som gäller. I alla fall när det handlar om huvudrätten.
– Tanken är att alla runt bordet kan plocka till sig av det de vill ha, man delar helt enkelt.
Vad får man då på sin tallrik? Jo, i förrätten som är en slags potatisbakelse i en kräftbuljong, ingår råvaror som, förutom potatis och kräfta, också gurka, rapsolja och smör. Huvudrätten är fler små rätter. Som rotsaksterrin, smörstekta kantareller, bakad rödbeta, syrad gul morot, svampbuljong med nypon, Vreta gulärtskräm, surkorv, dovhjortssadel, viltsky med nypon och ärtkotte.
Surkorv och ärtkotte?
– Ja, ärtkotten är lite som en svensk falafel, men gjord på kokta gula ärter och surkorven, det är en gammal östgötsk korv. Den kan förstås bytas mot annan korv om man inte gillar den.
Färskostmousse med flädersmak, rabarber och en pepparkaka med anor från heliga Birgitta avslutar det hela.
Till menyerna finns också en rad förslag till dryck. Lokalt producerat, förstås.
För den vardagskock som känner att den här måltiden är att ta sig lite (Vättern)vatten över huvudet så hav tröst. Nästa år ska det gå att avnjuta landskapsmåltiden på flera restauranger i länet.