Skärpta restriktioner införs – här är förändringarna

På onsdagen valde regeringen att skärpa de allmänna rekommendationerna i ett försök att dämpa smittspridningen. Här sammanfattar vi det viktigaste.

De nya rekommendationerna införs den 1 mars.

De nya rekommendationerna införs den 1 mars.

Foto: Mostphotos

Östergötland2021-02-25 09:20

Regeringen och Folkhälsomyndigheten anser att det behövs fler åtgärder för att bromsa smittspridningen. Arbetsplatser och hem anses fortfarande vara de miljöer där den mesta smittspridningen sker. 

Folkhälsomyndigheten menar att trängsel på många håll kan motverkas genom bättre följsamhet till de rekommendationer som redan finns samt med skarpare tillsyn för att säkerställa att verksamheterna följer reglerna.

Resor ska, enligt FHM, inte genomföras om de inte kan ske på ett smittsäkert sätt. Det ska exempelvis vara möjligt att isolera sig vid sjukdom och att begränsa sitt umgänge till en mindre krets. Risken för trängsel är ofta större på turistorter, där många människor samlas på mindre ytor, vilket kan göra det svårare att hålla avstånd. 

Från och med den 1 mars begränsas öppettiderna på alla serveringsställen och restauranger. Dessa kommer då att behöva stänga klockan 20.30. Det gäller oavsett om alkohol serveras eller inte. Verksamheterna kan dock fortsätta att leverera mat för avhämtning.

Servering av mat på restauranger som är en del av en handelsplats begränsas kraftigt. Hur detta ska gå till i praktiken är ännu inte känt. 

Butiker ska uppmana människor att handla ensamma. 

Ingen tävlingsverksamhet under elitnivå kommer att tillåtas. 

FHM för nu även en dialog med näringslivet om att ytterligare begränsa besöksantalet i butiker och gallerior samt om smittskyddsåtgärder på arbetsplatser. Skärpta reglerna för idrotten aviseras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!