Smittspårning innebär att man tar reda på vilka personer en smittad person har träffat och därmed kan ha utsatt för viruset. Det arbetet görs och har gjorts av vårdpersonal i länet under hela utbrottet på de patienter som behövt vård på sjukhus och även sjukvårdspersonal. Men nu ska alltså även personer som testats positivt men inte blivit inlagda på sjukhus genomgå en smittspårning – som personen själv ska sköta. Anledningen är att Region Östergötland själva inte har resurser att klara av arbetet.
– Ungefär femtio personer diagnostiseras med covid-19 varje dag. När man smittspårar så vill man ta reda på vilka personen har träffat och umgåtts med ett dygn innan symtomen märks, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
– Hur många personer träffar en person normalt under en dag? Kanske tio stycken. Det skulle innebära att vi skulle behöva kontakta fem hundra personer varje dag.
Nu ska istället personer som fått en bekräftad smitta själva uppmärksamma personer som de har träffat att de kan ha blivit smittade, och därför vara vaksamma på symtom. Britt Åkerlind tror inte att personer kommer att vara tveksamma till att kontakta personer som de har träffat.
– Vi upplever att de flesta pratar väldigt öppet om covid-19 och att det inte finns någon stigmatisering av sjukdomen.
I nuläget är personer inte skyldiga enligt lag att genomföra en egen smittspårning. I nästa vecka kommer en förordning från Folkhälsomyndigheten som kommer att avgöra om personer måste göra det, enligt smittskyddslagen.
– I dag säger vi att personer ska göra det. Men det kan bli att vi ändrar till att folk bör göra det.
Borde det här ha påbörjats tidigare?
– Det här problemet började för två veckor sedan när provtagning för den stora massan kom igång. När regeringen gav uppdraget om massiv provtagning så borde man ha gett uppdraget om smittspårning samtidigt och det hade varit bra om förordningen från Folkhälsomyndigheten var klar tidigare. Men vi kan inte sitta och inte göra någonting när vi ser smittspridningen.
Britt Åkerlind säger att det är svårt att säga om det här kommer att ge effekt.
– Det kommer finnas de som aldrig testar sig och de kommer ju inte sätta igång en egen smittspårning. Men man får göra det som är bäst möjligt. Rekommendationen är fortfarande att man inte ska träffa någon om man är sjuk. Om alla efterlever det så bromsar man smittan.