Nu kommer mängder av smältvatten – så undviker du smältskador

Mildare väder är på gång. Stora mängder snö och is kommer att smälta bort på samma gång. "Ett varv runt huset är alltid bra att göra", säger skadeförebyggare Bertil Jansson.

Bertil Jansson jobbar som skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

Bertil Jansson jobbar som skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

Foto: Adrian Leopoldsson

Östergötland2025-01-14 05:00

Enligt SMHI ser det ut att bli milt väder under större delen av veckan. Kraftiga vindar kommer att göra att snön smälter bort ännu snabbare. Med den stora mängden smältvatten ökar risken för fuktskador i källare och husgrunder.

Bertil Jansson arbetar som skadeförebyggare på Länsförsäkringar. Han tycker att man bör ta ett varv runt huset och kolla läget.

– Det är bra att kika hur snön hänger på taket och på fasaden och på marken runtomkring, säger han. 

Man kan också titta efter är om det ligger snö, grus eller is på gatubrunnarna.

– Det viktigt att se till att de är fria. Man kan ta en vattenkanna med varmt vatten och hälla på gatubrunnen så att det smälter runtomkring. Men det kan också räcka med en sopkvast för att se till att locket är fritt.

Den som bor i flerfamiljshus bör, enligt Bertil Jansson, gå ner i sin källare och se till att man inte har värdefulla saker som står direkt på golvet. Detta för att inte smältvatten ska kunna få kontakt med ägodelarna. 

– Ser man att det är någon konstig fuktfläck på fasaden så kan man ringa till hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Det kan ofta vara så att det är stopp i stuprör, och bildas is där vilket gör att rören expanderar. Det kan göra att vatten sprutar på fasaden när isen smälter, säger Bertil Jansson.

Länsförsäkringar får in skador kopplat till snösmältning varje år.

– Men sen beror omfattningen på hur mycket snö det är. Vid större skiftningar medför det alltid skador, säger Bertil Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!