Nu kommer 610 miljoner till bönderna

I år är länsstyrelsen ifatt med årets och tidigare års stödpengar till jordbrukare. Över 600 miljoner kronor ska ut till gårdarna.

Östergötlands lantbrukare producerar bland annat stora mängder raps. De 600 miljonerna går till tusentals gårdar i länet.

Östergötlands lantbrukare producerar bland annat stora mängder raps. De 600 miljonerna går till tusentals gårdar i länet.

Foto: Gunnar Hagberg

Östergötland2019-12-02 17:00

– Jag skulle säga att majoriteten av jordbruken i Östergötland är beroende av de här pengarna för sin verksamhet, säger Kristoffer Hellberg, enhetschef för jordbrukarstöd vid länsstyrelsen i Östergötland.

En nyhet är att länsstyrelsen, efter att it-stöd inom myndigheten har utvecklats, i år betalar ut så gott som alla stödpengar i tid och också har hunnit ifatt med tidigare bidragspengar som varit försenade ut till jordbrukarna i Östergötland.

Runt 610 miljoner kronor betalas på fredag ut till 3 260 östgötska jordbrukare som har ansökt om att få så kallat gårdsstöd. Gårdsstödet är ett EU-stöd som funnits sedan 2005 och jordbrukare kan få bidrag för skötsel av både åker- och betesmark där livsmedel produceras och natur- och kulturvärden bevaras.

– Jordbrukarna har en viktig roll i vårt län, säger enhetschef Kristoffer Hellberg.

Bidraget betalas ut för brukade arealer så att den som har stora marker och ansöker om stöd får mycket pengar medan mindre gårdar får mindre bidrag.

Förutom de 610 miljoner kronorna i gårdsstöd betalas ytterligare cirka 100 miljoner kronor i år ut till bönderna i form av miljöersättningar. Det kan vara bidrag till gårdar som håller marker och ängar öppna genom bete eller slåtter, och som bevarar natur- och kulturvärden som finns i markerna.

– Det kan till exempel röra sig om att bevara en särskild ängsflora, eller att det finns lämningar av gamla torp på markerna som ska bevaras, säger enhetschef Kristoffer Hellberg.

Det finns även miljöersättningar till ekologiska lantbruk och till gårdar som gör olika miljö- och klimatinsatser. Miljöersättningarna kommer både från Sverige och från EU.

Den nuvarande budgetplanen för stöd från EU i form av gårdsstöd och andra bidrag är en plan som sträcker sig fram till slutet av 2020 och det finns inga indikationer på att pengarna skulle riskera att ta slut, enligt Kristoffer Hellberg. Den kommande budgetplanen är ännu inte fastställd eftersom EU:s långtidsbudget är försenad på grund av Storbritanniens troliga utträde ur EU. Jordbruksstöden är en av EU:s största utgiftsposter och Storbritannien är en av de största inbetalarna, så det återstår att se vilken påverkan ett utträde får.

I hela EU finns cirka 11 miljoner jordbruksgårdar. Jordbruket och livsmedelsbranschen ger jobb åt cirka 44 miljoner personer i unionen. Enbart jordbruket sysselsätter 20 miljoner människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!