Visenten, eller europeisk bison, som den också kallas, är Europas största landlevande däggdjur. Fram till 1920-talet levde den fritt i området runt Kaukasusbergen då de sista vilda visenterna dog ut till följd av hård jakt och förstörda naturområden.
Alla visenter som finns kvar idag härstammar från olika djurparker och privata ägare. Därför är också Kolmårdens djurpark med i ett europeiskt bevarande projekt för att rädda arten. Visenttjuren "Knock" är en del i det ärofyllda uppdraget.
"Knock" föddes i juni 2018. 24 mars i år flyttades han till Tierpark i Berlin för att träffa de andra visenterna som ingår i uppdraget. Nu har flocken släppts ut i ett acklimatiseringsområde på cirka 300 hektar i Azerbajdzjan där de första ska anpassa sig till sin nya omgivning. Våren 2022 kommer flocken att släppas fria i ett område på över 40 000 hektar i Kaukasusbergen. Det blir den andra flocken att släppas ut i det vilda i det här området.
– Det är otroligt glädjande att "Knock" och hans nya flock äntligen har släppts ut i nationalparken. Kolmårdens djurvårdare Michael Hepher har varit med på plats och det ska bli jättespännande att få höra honom berätta om upplevelsen när han kommer hem.
– Det här är ett europeiskt samarbete för att återinföra visenten i det vilda och det känns väldigt viktigt att vi kan vara med och bidra till artens överlevnad, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården i en kommentar.
Det europeiska utplaceringsprojektet där Kolmården deltar är ett samarbete mellan europeiska djurparker och Världsnaturfonden WWF. Kolmården har tidigare placerat ut visenter, addaxantiloper, berguvar och myskoxar inom ramen för bevarandeprojekt för respektive art.
En vuxen visent kan bli upp till 270 cm lång och ha en mankhöjd på 195 centimeter. En vuxen tjur väger mellan 800-900 kilo och en ko cirka 500-600 kilo. Kalvarna väger cirka 25-30 kilo när de föds och varje ko föder 1-2 ungar per kull. Livslängden för en visent är cirka 20 år. Visenter äter gräs, örter, blad och ekollon och deras naturliga livsmiljö är lövskog. Vinsentens hotstatus bedöms som sårbar enligt de internationella kriterier som används för att bedöma olika arters chanser att överleva. Det är en sjugradig skala som går från Livskraftig till utdöd eller nationellt utdöd.