Nu kan du betala enklare på stadsbussen

Tycker du att det är knöligt med appar? Nu går det att betala med vanliga bankkort på stadsbussarna i Linköping, Norrköping och Motala.

Ska du åka med stadsbussarna i Linköping, Norrköping eller Motala finns det nu ytterligare ett sätt att betala –med bankkortet.

Ska du åka med stadsbussarna i Linköping, Norrköping eller Motala finns det nu ytterligare ett sätt att betala –med bankkortet.

Foto: Åke Alvin

Östergötland2020-06-16 08:00

Östgötatrafiken har successivt infört nya betalsystem. De gamla korten med reskassa har slutat att fungera och nu gäller i stället Östgötatrafikens app eller ett nytt kort som laddas med biljetter.

Men från och med måndagen går det också att betala med helt vanliga bankkort med blippfunktion på stadsbussarna. Tillåtna kort är Visa, Visa Electron, Mastercard och Maestro.

 – Vi har länge strävat efter en lösning där vi kan använda sedvanliga betalmedel och nu är vi där, kommenterar Östgötatrafikens vd Sofia Malander.

I landsbygdstrafiken går det sedan tidigare att betala med bankkort hos chauffören.

Blippar man sitt bankkort på stadsbussen eller spårvagnen får man en standardbiljett à 26 kronor. Biljetten gäller i 60 minuter. Går man på en ny buss inom den tiden och blippar kortet dras inga nya pengar. Gör man det efter de 60 minuterna men inom 24 timmar omvandlas biljetten automatiskt till en dygnsbiljett.  

– Appen är väldigt bra att ha, för det finns ju massor med information i den. Men för dem som reser lite mer sällan tror vi att det här blir en jättepopulär lösning, säger Sofia Malander.

Det går inte att utnyttja ungdoms- eller seniorrabatt när man blippar bankkortet.

– Vi tittar på det, men det finns ingen sådan rabattlösning på gång än, säger Sofia Malander.

De som fortfarande har pengar laddade på det gamla reskassekortet kan lösa in dem till en värdekod, som sedan kan användas för att köpa biljetter i det nya systemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!