Nu invigs Göta kanal 2.0

Nu är det dags att kasta ankar! På måndag börjar den officiella säsongen för Göta kanal, det blir även starten för det nya besökscentret och den mest omfattande renoveringen kanalen fått hittills.

Arkivbild på Anders Donlau.

Arkivbild på Anders Donlau.

Foto: Pia Molin

Östergötland2016-05-06 19:32

Invigningen av årets säsong inleds med ett tal av närings- och innovationsministern Mikael Damberg. Även landshövding, tillika styrelseordförande i kanalbolaget, Elisabeth Nilsson och Kristina Edlund, ordförande i kommunstyrelsen i Linköpings kommun, kommer att hålla tal vid ceremonin.

Utställningar

I samband med invigningen kommer starten för Göta kanal besökscentrum att markeras, detta med två nya utställningar. En kommer besökarna att kunna ta del av inomhus medan den andra är belägen utomhus.

– Vi har byggt upp en utställning med gamla slussar i skalan 1:1. Det är fem olika typer där vi berättar deras historia, säger Anders Donlau, vd för Ab Göta kanalbolag.

Den omfattande renoveringen av kanalen, som går under namnet Göta kanal 2.0, invigs även den formellt på måndag.

– Vi har tjuvstartat och gjort några akuta saker i Söderköping, sen kommer renoveringen att pågå under de kommande fem åren, säger Anders Donlau.

Nödvändigt

Båttrafiken kommer inte störas av renoveringen utan de stora ingreppen kommer att ske då kanalen är stängd. Enligt Anders Donlau är det hög tid att kanalen får ett ansiktslyft.

– Det är ett sätt att rädda kanalen. Skulle det inte göras skulle den behöva stängas.

Hur tror du att kanalsäsongen kommer att bli i år?

– Det beror lite på väder och vind, men vi hoppas självklart på att det blir en bra säsong. Det känns som att det har startat bra, inte minst med den här helgen, säger Anders Donlau.

– Båttrafiken har fått mer vind i seglen, så att säga, och det hoppas vi ska gynna oss. Sen är det inte bara båtar för oss utan vi är ett besöksmål för många andra också, fortsätter Donlau.

Invigningen hålls vid Bergs slussar och själva ceremonin startar vid 10.30.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!