Nu finns även covid-mottagningar för barn

Nu ska även barn med långvariga symtom av covid-19 få hjälp i sjukvården. I både Linköping och Norrköping har två särskilda post-covidmottagningar för barn startat.

En rapport från Stockholmsområdet visar att det är främst barn i åldern 10–16  år som drabbas av postcovid.

En rapport från Stockholmsområdet visar att det är främst barn i åldern 10–16 år som drabbas av postcovid.

Foto: Erik G Svensson/TT

Östergötland2021-05-27 11:04

För vuxna finns redan covid-mottagningar i Linköping, Norrköping och Motala. Nu blir Region Östergötland en av de första regionerna i landet som skapar särskilda mottagningar för att ta emot och stötta barn med postcovid, det vill säga långvariga effekter av covid-19. Det meddelar Region Östergötland i ett pressmeddelande på torsdagen.

— Det här handlar om barn som mår jättedåligt, säger Maria Nordvall, överläkare vid barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, i ett uttalande. Vi har fått samtal från föräldrar som är väldigt oroliga. Samtidigt är det viktigt att göra en grundlig medicinsk bedömning för att se att det verkligen handlar om effekter av covid-19.

Vanliga symtom för barn med postcovid är framför allt trötthet, både fysisk trötthet och hjärntrötthet. Barnen har under en lång period, ibland i över ett år, inte orkat hänga med i skolan, delta i fritidsaktiviteter eller haft kraft nog att vara med sina kompisar.

För att barnen ska få komma till de nya covid-mottagningarna krävs en remiss från primärvården som gör den första bedömingen av symtomen. På covid-mottagningarna kan barnen få hjälp av flera yrkesgrupper som jobbar i team, däribland läkare, fysioterapeut och kurator.

Hur många barn i Östergötland som i dagsläget kan lida av postcovid går inte att säga. Per Ertzgaard, överläkare på rehabiliteringsmedicinska kliniken i Linköping, uppskattar att det handlar om 15–20 barn.

— I en rapport från Stockholmsområdet har man sett att de som drabbas främst är barn i åldern 10–16 år, men det kan nog även handla om de som både är lite yngre och lite äldre. Det här är ju dels ett nytt tillstånd, och dels ett tillstånd som visar sig en tid efter sjukdomen, säger han i ett uttalande.

Än så länge finns det begränsad kunskap om hur lång tid rehabiliteringen kan ta. 

— Det går inte att säga just nu, men vi lär oss hela tiden mera om effekterna av covid-19 och hur behandlingen ska bedrivas, säger Per Ertzgaard.

Enligt Socialstyrelsen är kunskapsläget om särskilt svagt för barn som drabbas av postcovid. Men kunskapen kring postcovid hos både barn och vuxna ökar snabbt. Därför har Socialstyrelsen tagit fram en vägledning för beslutsfattare och vårdpersonal. Dessutom följs effekter av behandling och rehabilitering vid postcovid av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!